Vesić: Okvirna cena za 41 kilometar budućeg metroa 4,4 milijarde evra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je okvirna cena za 41 kilometar budućeg metroa 4, 4 milijarde evra.
Vesić: Okvirna cena za 41 kilometar budućeg metroa 4,4 milijarde evra
Foto: 021.rs
Navodeći da je izgradnja metroa u glavnom gradu "obećana" još 1971. godine, on je najavio da će projekat biti započet u novembru.
 
"Metro znači da ćemo razvijati različite delove grada, smanjiti broj autobusa, razvijati BG voz i time imati ekološki prihvatljiv prevoz. Metro znači da živimo u metropoli", kazao je Vesić za televiziju B92.
 
Komentarišući kritike opozicije u vezi sa tim projektom, Vesić je upitao "da li neko normalan može da se protivi ideji da grad od dva miliona stanovnika ima metro".
 
Dodao je da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije predložiti produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 časa i ukidanje zabrane okupljanje više od 30 ljudi u njima, uz obavezu daljeg poštovanja mere po kojoj se jednom gostu tih objekata mora obezbediti prostor od minumum četiri kvadratna metra.
  • šta reći

    08.02.2021 22:17
    vrlo rastegljiv okvir
    to je oko 5 milijardi $? a 1 km podzemne košta, pa kako gde...
    od 90-ak miliona $ / km u Dubaiju sa pretežno nadzemnim metroom i svega 17 % trase pod zemljom, govorećí o nekim linijama i gotovo 500 miliona $ / km u Singapuru, gde je potpuno pod zemljom nekih 40-ak km jedne novije linije izgrađene 2017. Sad, šta staje u Vesićev okvir, to verovatno ne znaju ni oni koji su učestvovali u izradi studija metroa (Egis) ali on, eto zna.
    A metro se gradi verovatno zato što je i konvencionalna železnica u Srbiji prosto fantastična, sve radi k`o podmazano, pa je i prevoz putnika i roba iz dana u dan sve veći, jedino im najopterećeniji delovi na magistralnim pravcima pod zatvorom već 4. godinu, i samo po 10 beovozova im fali u lokalnom saobraćaju...kakva lakrdija.
  • Miloš

    08.02.2021 21:50
    Londonski metro
    Okvirna cena za 470 km metroa cca 16 milijardi funti...
  • NS49

    08.02.2021 21:35
    Strašno veliki novac možda više nego za ostatak Srbije uključujući i Vojvodinu. Željko Mitrović počeo da eksperimentiše sa letićim vozilima. U filmu Peti elemenat Mila Jovović uskače u leteći taksi Brus Vilisa.
    Već ekseprimentišu sa još ozbiljnijim letećim vozilima. Prosto ne znam šta da kažem ali kad naprave Metro ko zna kakva će biti ta leteća vozila. A kad bi uložili u njihov razvoj 10% od cene Metroa ko zna dokle bi stigli. Mi bi se naje jedili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.