Transparentnost: Prema predlogu koji je pred poslanicima pet sudija Ustavnog suda bili bi javni funkcioneri, a deset ne

Transparentnost Srbija upozorila je da će usvajanjem predloga autentičnog tumačenja u Skupštini Srbije biti znatno sužen obim primene Zakona o sprečavanju korupcije i pozvala poslanike da taj predlog ne prihvate.
Transparentnost: Prema predlogu koji je pred poslanicima pet sudija Ustavnog suda bili bi javni funkcioneri, a deset ne
Foto: 021.rs
"Na osnovu ovog ‘tumačenja’ nijedna zabrana, obaveza ili ograničenje iz ovog zakona više ne bi važila za nekoliko hiljada javnih funkcionera, medju kojima su i nosioci nekih od ključnih državnih funkcija. Imajući u vidu da za ovaj predlog nije dato obrazloženje i na ogromne štetne posledice koje će doneti, pozivamo skupštinu da ovaj predlog ne prihvati", navodi se u saopštenju.
 
Kao primer, Transparentnost je navela da se, ako dodje do usvajanja autentičnog tumačenja, funkcionerima više ne bi smatrale sudije i zamenici javnih tužilaca koje su na tu funkciju izabrali Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, generalni sekretar i druga lica koja imenuje predsednik Republike, kao ni direktori škola koje imenuje ministar prosvete.
 
"Nepromišljenost i apsurdnost ovog predloga se najbolje vidi na primeru Ustavnog suda, gde bi status javnih funkcionera zadržalo pet sudija koje je izabrala Skupština, a više se ne bi smatrali javnim funkcionerima pet sudija koje je imenovao predsednik Republike i pet koji su imenovani na opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda", dodaje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.