Ruski stručnjaci: Postoje tehnološki uslovi za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Srbiji

Delegacija ruskih stručnjaka, koja je stigla jutros u Srbiju, procenila je da za prvu fazu proizvodnje vakcine "Sputnjik V" u Srbiji postoje tehnološki uslovi.
Ruski stručnjaci: Postoje tehnološki uslovi za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Srbiji
Foto: 021.rs
Nakon sastanka srpske i ruske delegacije u Palati Srbija, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da prva faza proizvodnje vakcine podrazumeva transport supstance koja je neophodna za proizvodnju vakcine, punjenje, pakovanje i distribuciju.
 
Ta faza, po procenama ruskih stručnjaka, trajala bi između dva do tri meseca, a za "pun ciklus proizvodnje trebalo bi između devet do deset meseci, rekao je Popović i dodao da bi na taj način Srbija bila prva zemlja u Evropi koja bi proizvodila vakcinu.
 
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko naveo je da se ispitivanjem mogućnosti proizvodnje vakcine u Srbiji otvara nova faza saradnje ove dve zemlje.
 
"Naš cilj je da imamo prijatelje i saradnju u cilju koji sada ujedinjava sve, a to je borba protiv pandemije korona virusa", naveo je on. Prijateljstvo sa Rusijom se vidi i u tome što veliki broj građana Srbije želi da se vakciniše "Sputnjik V" vakcinom, smatra Harčenko.
 
Direktorka beogradskog Instituta Torlak Vera Stoiljković je rekla da je delegacija tog instituta pre dve nedelje bila u poseti fabrici za proizvodnju vakcine "Sputnjik V" u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.
 
"Tehnologija koju smo videli u fabrici nam je poznata. Torlak poseduje tehnologiju i ima stručnjake koji su spremni da odgovore ovom zadatku proizvodnje vakcine, te se nadamo da će kolege iz Rusije to moći i da vide", zaključila je Stoiljković.
  • Dr patak

    12.02.2021 07:12
    Jaki smo.vucko car
  • Novo naselje

    12.02.2021 06:56
    Britanija, Nemacka, Rusija, Svedska nisu u Evropi?
  • Prica

    12.02.2021 04:25
    Ili ne
    Ali...kakav da je(a znamo ga)..ipak sve sto je rekao ..napravi(naravno kreditima)...od Bg na vodi zeljeznice..autoputeva...Migova.......tako da i ovo moguce....izrada vakcina....jedino sto ce za 10 mj ..neki novi virus da se pojavi COVID 2022....ili sta vec....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija