Udruženje sudija i tužilaca: Zaustaviti nagodbe sa nasilnicima za blage kazne

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) traži od Republičkog javnog tužilaštva da hitno uputstvima uredi zaključivanje sporazuma o priznanju krivičnog dela kako bi se, kako navode, zaustavilo nekontrolisano zaključivanje ovih sporazuma za krivična dela sa elementima nasilja, nagodbom za blage kazne.
Udruženje sudija i tužilaca: Zaustaviti nagodbe sa nasilnicima za blage kazne
Foto: 021.rs
Udruženje u saopštenju ukazuje da su učestali sporazumi u kojima tužilaštva predlažu uslovne osude i kazne zatvora koje se izdržavaju u kućnim uslovima po nejedinstvenim kriterijumima, budući da ovakvi sporazumi i brzina kojom se zaključuju rezultiraju neprihvatljivom porukom da se nasilju u društvu ne pridaje potrebna pažnja i da se nasilnici vraćaju na ulice praktično nekažnjeni.
 
UST smatra da je ova praksa tužilaštva u vezi sa zaključivanjem sporazuma, kada su u pitanju učestala krivična dela koja podrazumevaju pretnje i upotrebu fizičke sile, poput krivičnih dela ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje, teška telesna povreda i učestvovanje u tuči, kako navode, "zaista pokazala da su pred zakonom svi jednaki, ali samo kada su žrtve - žrtve onih koji misle da pretnjama i silom mogu da rešavaju stvari".
 
"Tada apsolutno svako, od novinara i advokata, preko radnika obezbeđenja na stadionu 'Partizana' i građanina koji čeka u redu u pekari, do predsednika države, može da se nada istoj stvari, uslovnoj osudi ili kazni zatvora u kućnim uslovima za nasilnika, sa svim privilegijama koja ista nosi", navelo je ovo strukovno udruženje.
 
UST nalazi da je pooštravanje kaznenog zakonodavstva dalo tužilaštvima u ruke ozbiljne instrumente i da stoga nije nužno da se predmeti završavaju naprečac sporazumima, samo zarad proste statistike, već je suština da se zakonske mogućnosti iskoriste da se ovakve osobe na odgovarajući način sankcionišu i sklone od građana koji poštuju zakon.
  • Milan BG

    12.02.2021 17:01
    Pravda vs Pare
    @Sima S.
    - Slazem se sa tobom da je predlog dobar. Efekat ovih nagodbi je "koliko para, toliko pravde".
    U prevodu, ko ima puno para "kupice" uslovnu kaznu ili "nanogicu" a onaj ko nema, u zatvor.
  • Stari Detelinarac

    12.02.2021 12:34
    @Detelinarac
    Nemoj molim te! Javio se lik koji brani direktore JP da trenira strogoću nad nasilnicima! Nasilnici su koliko-toliko kažnjeni! Nedovoljno slažem se! Za razliku od direktora JP, koji su, u opštem slučaju, nedodirljivi!
    Idi dečko nešto radi, pošteno zaradi neki dinar, izdržavaj porodicu od toga pa piši komentar.
    I kad pišeš komentar neka je sendvič pored tebe, ali onaj koga si pošteno zaradio, a ne dobio zbog komentara!
  • S

    12.02.2021 12:10
    S
    Slažem se sa komentarom Dragan. Da se dotvoli da može građanin da tuži sudiju, ja sam dobila godinu dana uslovnog zatvora za šesto dinara, ja sam osuđivana u ime naroda za šesto dinara.Da li je to iživljavanje????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.