Znatno manje prijava za "Work and Travel" ove godine, dolazak Bajdena dobar znak za prolaznost na viziranju

Realizacija "Work and travel" programa za 2021. godinu, kako navode iz agencija, izvesnija je nego ona prošle godine, ali najverovatnije u smanjenom obimu i uz poštovanje mera.
Znatno manje prijava za "Work and Travel" ove godine, dolazak Bajdena dobar znak za prolaznost na viziranju
Foto: 021.rs

Bilo je očekivano da će broj studenata koji su se prijavili za program biti manji nego prethodnih godina, ali kako 021.rs saznaje iz agencija, potreba za radnicima postoji, a smeštaj bi trebalo da bude obezbeđen u skladu sa svim merama aktuelnim u trenutku održavanja programa.

Znajući da je prošle godine usled pandemije korona virusa program otkazan, studenti su skeptični povodom prijavljivanja na ovogodišnji "Work and travel". Kako iz agencija navode, razlozi za optimizam postoje, ali poučeni iskustvom od prošle godine nikakva obećanja oko održavanja programa ne mogu da daju.
 
"Informacije dobijamo od sponzora programa koji je u komunikaciji sa Vladom SAD. Oni su uvereni da će program biti realizovan ove godine, ali verovatno u manjem obimu. Tome svedoče i brojni sajmovi zapošljavanja koji su već održani, kao i veliki broj studenata koji su spremni da provedu nezaboravno leto u Americi", poručuje za 021.rs Marko Popović, direktor agencije Ayusa.
 
Da je interesovanje smanjeno u odnosu na prošle godine, potvrđuje i direktor agencije Experience Nikola Čubrilo
 
"Verujem da je ono za oko 80 posto slabije nego prethodnih godina. Jasno nam je da će, ukoliko na proleće bude bolja situacija interesovanje da poraste vrlo brzo. Što se tiče godine koja je ispred nas, moram da kažem da smo mi veoma optimistični, naravno koliko je to moguće u ovom periodu kada je sve neizvesno. Poslodavci i sponzori nas sve vreme kontaktiraju i očekuju da će program proteći u najboljem mogućem redu", kaže Čubrilo za 021.rs.
 
On takođe dodaje i da ukoliko program bude održan verovatno će se poštovati određeni propisi u vezi sa brojem studenata u istoj sobi u smeštaju. To, smatra naš sagovornik, nije teško izvodivo s obzirom na to da će studenata iz čitavog sveta ovo leto u SAD biti znatno manje čak i ako sve bude u redu. 
 
Student koji je već učestvovao na programu 2019. godine, a takođe bio prijavljen za prošlogodišnji "Work and travel" Stefan Dmitrašinović kaže kako se ove godine nije opredelio za prijavu jer čitava situacija ne deluje dovoljno stabilno.
 
"Bio sam na programu 2019. i bilo mi je fenomenalno, zato sam se i prijavio prošle godine kada se program nažalost nije ni održao. Imao sam priliku da preusmerim sredstva za ovu godinu, Mnogo sam bliži da se ne odlučim na to da idem ove godine jer čitava situacija ne izgleda dobro. Ukoliko se desi čudo do leta voleo bih pod nekim normalnim okolnostima ipak odem u SAD", priča Stefan za 021.rs.
 
Ukoliko se program otkaže, povraćaj sredstava kao i prošle godine
 
Neizvesnost kada je reč o potencijalnom povraćaju sredstava koja studenti uplaćuju agencijama za odlazak u SAD ove godine će izostati, tvrde u agencijama. Prošle godine svaka agencija imala je sopstveni model po kojem je izvršavala povraćaj novca ili preusmeravala sredstva na narednu godinu.
 
Ono što je svaka od njih morala da ispoštuje za prošlu sezonu jeste uredba koju je donela Vlada Srbije, a koja nalaže agencijama da vrate novac studentima do januara 2022. ukoliko se studenti ne opredele za preusmeravanje sredstava za narednu godinu. 
 
"Ako bi se dogodilo da program ne bude realizovan odlukom Vlade SAD, studentima bi bio refundiran celokupan iznos sredstava uplaćen agenciji, što je u našem slučaju 300 dolara. Ovakav scenario, po nasem mišljenju, malo je verovatno da će se dogoditi ako uzmemo u obzir činjenicu da je u našoj zemlji, kao i u SAD, sve veći broj vakcinisanih ljudi, te bi vremenom mogućnost širenja virusa trebalo da se značajno smanji i stavi pod kontrolu. Naglasio bih i da je program održan čak i prošle sezone, ali naši studenti nisu imali priliku da učestvuju jer je privremeno bio obustavljen rad Ambasade SAD. Za prošlu godinu je doneta Uredba o zamenskim putovanjima gde je studentima za koje se nije realizovao program data mogućnost da uplaćen novac iskoriste za neki od naših programa. Oni su dobili vaučer koji važi do 15. januara 2022. a ukoliko ne odu na program, odnosno ne iskoriste vaučer sredstva će im biti refundirana", navodi Marko Popović iz agencije Ayusa.
 
On dodaje i da su svi studenti koji su se prijavili preko njihove agencije prihvatili takav model refundacije. Kako kaže, iako je krajnji rok za povraćaj sredstava 15. januar 2022, uslovi za refundaciju stekli su se znatno ranije, u septembru prošle godine, pa je svakom studentu koji se nije prijavio na program ove godine, vraćen novac.
 
Nikola Čubrilo iz agencije Experience potvrđuje za 021.rs da su sve agencije bile obavezne da vrate prošlogodišnja sredstva do početka 2022.
 
"Mi smo uredbom Vlade Srbije kao agencija dužni da novac vratimo do januara 2022. Ohrabrujuće je što nam poslodavci jasno stavljaju do znanja da su im radnici za godinu pred nama potrebni, mi smo vrlo optimistični povodom ovogodišnjeg programa, ali ipak moramo da budemo oprezni i razmišljamo o svim aspektima", poručuje Nikola.
 
Dolazak Bajdena donosi veću prolaznost na viziranju?
 
Kroz istoriju se mnogo puta pokazalo da promene u samom vrhu vlasti u SAD, na mestu predsednika mogu da imaju značajan uticaj i na "malog" čoveka koji sanja priliku da ostvari svoj "Američki san". Nije tajna da je za većinu državljana Srbije odlazak u SAD u domenu misaone imenice, kako zbog nedostatka finansijskih sredstava tako i zbog teškog dobijanja vize. 
 
Upravo je viziranje proces na kojem su se često mogle primetiti suštinske razlike u pristupu demokratskih i republikanskih predsednika. Ako je suditi po tome, ova poslednja promena i dolazak Bajdena kao demokrate na mesto predsednika Amerike mogla bi da bude ohrabrujuća činjenica za studente u Srbiji koji nameravaju da kroz "Work and Travel" program nešto zarade i proputuju kroz Ameriku. 
 
Nikola Čubrilo kaže za 021.rs da političke promene prema njihovoj evidenciji značajno menjaju procente prihvaćenih viza kada je reč o studentima iz Srbije. On smatra da je ove godine verovatno da će prolaznost biti veća nego prethodnih godina.
 
"Političke promene, naročito dolazak demokratskih predsednika mogu pozitivno da utiču na prolaznost na viziranju, a to će samim tim ohrabriti i studente da se prijavljuju. Proteklih nekoliko godina primetan je porast broja studenata iz Srbije koji su ilegalno ostajali u Americi i posle isteka petomesečne vize, pa je samim tim to afektiralo i prolaznost na viziranju. Odlukom suda u Americi koja znači da zabrana programa zapravo nema zakonsko utemeljenje, načelno i formalno program postoji od novembra meseca, ali još čekamo na odluku ambasade o datumu početka viziranja, ono što nezvanično znamo je da bi to moglo da se desi u trećoj nedelji marta" zaključuje Čubrilo za 021.rs.
 
Kada je reč o viziranju u ambasadi SAD u Srbiji, ono je suspendovano do 31. marta, dok u pojedinim državama okruženja to nije slučaj. Iako je ova odluka o zabrani viziranja poništena na sudu u Kaliforniji, ipak u agencijama nemaju informacije da se viziranje uopšte sprovodi niti da li će biti sprovedeno bilo šta pre kraja marta.
  • Piško

    15.02.2021 12:11
    ...
    Work and study at McDonald's.
  • Magacioner

    15.02.2021 09:12
    H2B
    Jedva čekamo i mi što idemo u fabriku ribe na Aljasci..
  • Pera

    15.02.2021 09:11
    Jedna od "naših" "ekselentnosti", na čistom srpskom: Work and Travel.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.