Vanredni parlamentarni izbori na KiM, prvi put bez posmatrača OEBS

Danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji.
Vanredni parlamentarni izbori na KiM, prvi put bez posmatrača OEBS
Foto: 021.rs
Gotovo milion i 800 hiljada birača glasa za 120 članova parlamenta, piše RTS
 
Na glasačkom listiću je 28 lista, među kojima su tri srpske grupacije. Prvi put izbore ne prate posmatrači OEBS-a.
 
Na izborima ne učestvuju vođe bivše Oslobodilačke vojske Kosova - Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi - koji su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu. Tako je ratno političko krilo u trci za poslanička mesta ostalo prilično hendikepirano u odnosu na pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
 
Kurti je poslednjeg dana predizborne kampanje najavio da će prvih dana ili nedelja ako postane premijer uspostaviti reciprocitet prema centralnoj Srbiji. Rekao je da će to učiniti zato što je odlazeća vlada Avdulaha Hotija među prvim akcijama koje je preduzela bilo uklanjanje reciprociteta.
 
Predstavnici Srpske liste su tokom kampanje obiliazili pojedina domaćinstva u srpskim sredinama, a druge dve srpske grupacije - Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez gotovo da nisu bili vidljivi tokom kampanje.
 
Sa druge strane, kampanja kod predstavnika albanskih partija bila je mimo svih epidemioloških pravila. Na skupovima je bilo i po nekoliko stotina ljudi.
 
Zbog opasnosti zaraze biće manje posmatrača na biralištima, tek njih oko 500 na 2.300 biračkih mesta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija