Udruženje sudija i tužilaca: Izriču se blage kazne za nepoštovanje epidemioloških mera

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Republičko javno tužilaštvo da hitno svojim uputstvima uredi zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, koja sklapaju osnovna tužilaštva sa okrivljenima za krivična dela protiv zdravlja ljudi.
Udruženje sudija i tužilaca: Izriču se blage kazne za nepoštovanje epidemioloških mera
Foto: 021.rs
UST smatra da se na osnovu tih sporazuma ishitreno izriču blage kazne, koje neće preventivno uticati na suzbijanje kršenja propisanih epidemioloških mera.
 
Krivična dela protiv zdravlja ljudi spadaju u korpus krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina i protiv života i tela, navodi UST u saopštenju. Reč je o kršenju mera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata posle 20 časova i zabrane okupljanja, kod kojih UST upozorava na dve otežavajuće okolnosti.
 
"To su pobude iz kojih je krivično delo učinjeno - finansijska dobit je stavljena ispred zdravlja ljudi, kao i na okolnosti pod kojima je delo učinjeno, odnosno u toku epidemije virusa i masovne vakcinacije stanovništva", navodi se u saopštenju udruženja.
 
UST smatra da ovakva kaznena politika tužilaštva ni na koji način neće doprineti suzbijanju inkriminisanog ponašanja.
 
Takođe smatra da Komunalna policija mora da prekršajno kažnjava sva lica prisutna u lokalima u kojima se krše epidemiološke mese, kako bi se eventualno prenošenje zaraze moglo registrovati kroz kovid sistem.
 
U tom slučaju bi se odgovorna lica mogla goniti i za teže krivično delo, odnosno zbog prenošenja zarazne bolesti do koje je došlo usled nepoštovanja odluka o suzbijanju iste.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija