Nekoliko nedelja nakon čišćenja Potpećkog jezera, nova gomila smeća ide ka brani

Nekoliko nedelja pošto je završena velika akcija čišćenja Potpećkog jezera, tokom koje je iz vode izvučeno i na deponiju kod Užica odvezeno oko 12.000 kubika raznog otpada, ka brani je opet nagrnulo smeće.
Nekoliko nedelja nakon čišćenja Potpećkog jezera, nova gomila smeća ide ka brani
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ni približno ne u onom obimu kao krajem decembra, kada je Potpeć ličio na plivajuću deponiju, ali ga opet ima prilično.
 
"Po ustaljenom običaju reka je usled rasta vodostaja ponovo pokupila smeće sa deponija u Crnoj Gori. Pritom, Lim je izvukao ranije pristiglo đubre koje se do sada zadržavalo po uvalama i poterao ga prema hidroleketrani", kaže za "Blic" Siniša Laković, predsednik Ekološkog udruženja "Jastreb" iz Priboja.
 
Među Pribojcima vlada bojazan da će nove padavine i topljenje snega još više podići nivo Lima i izazvati novi priliv smeća sa deponija u gornjem toku reke.
 
Podsećaju da su krajem januara Potpeć obišli ministarska za zaštitu životne sredine Irena Vujović i direktor "Srbijavoda" Goran Puzović i da su obećali da će veoma brzo na jezeru biti postavljene plutajuće barijere koje bi sprečile da smeće dođe do brane.
 
"Po pitanju sprečavanja zagađenja Lima, aktuelno ministarstvo je za kratko vreme učinilo mnogo više nego prethodno za ceo mandat, ali mi molimo nadležne da što pre postave barijere. Svako odlaganje moglo bi da znači nove hiljade kubika smeća u jezeru. Do tada nam preostaje da gledamo u nebo i nadamo se da neće biti velikih padavina", poručuje Laković.
  • .

    22.02.2021 12:46
    /
    Jeste Hrcak, to ja uvek kazem, treba ukloniti simptom i poslati ga nazad u CG direkt na izvor i uzrok, možda se ne vrati opet. Mada jednostavnije je objaviti CG rat, posto ne verujem da ce da pustaju kamione sa smecem preko svoje granice u svoju "ekolosku" zemlju.
  • Hrcak

    22.02.2021 09:09
    To je tako kad uklanjate simptome bolesti, a ne uzroke..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija