Epidemiolog Petrović o tome zašto ruka boli nakon vakcine protiv kovida

Očekivane nuspojave nakon kineske vakcine "Sinofarm" su bol na mestu uboda, umor, ponekad i blago povišena temperatura. Međutim, oticanje i crvenilo oko mesta uboda verovatno je rezultat greške pri davanju vakcine.
Epidemiolog Petrović o tome zašto ruka boli nakon vakcine protiv kovida
Foto: 021.rs
Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva objasnio je da su očekivane reakcije na kinesku vakcinu "bolovi u mišićima, u zglobovima, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i one su se prolazile za nekoliko dana". Ipak, neki se žale i na crvenilo, otok, vrelinu oko mesta uboda.
 
"To može da bude i greška u tehnici davanja", smatra epidemiolog dr Radmilo Petrović. "Kod davanja kineske vakcine mora se voditi računa da se da duboko intramuskularno da ne bi bilo takvih reakcija. Dakle, igla mora da uđe dva-tri centimetra duboko u rameni mišić, ne sme vakcina da dospe u kožu. Takođe, mora da se vodi računa da se vakcina daje suvom iglom", napominje Petrović.
 
Stvar je, kaže, u adjuvansu koji se dodaje vakcinama se da bi se povećala imunogenost antigena, a koji u koži može da izazove crvenilo, bolni otok, otvrdnuće…
 
"To je aluminijum hidroksid koji se dodaje u maloj količini za duže i jače dejstvo vakcine, a taj spoj u dodiru sa kožom ili potkožnim tkivom može da izazove lokalnu reakciju na koži", pojašnjava za Nova.rs. "Ne znam da li ga sadrže i druge vakcine, ali za kinesku sam čitao sastav, ona radi kao klasične vakcine i sadrži adjuvans. Na primer, vakcina protiv gripa koja je pravljena bez tog adjuvansa 10 godina se koristila i nije bilo tih slučajeva", kaže Petrović.
 
Međutim, kaže da i kad se to dogodi - nije ništa strašno u pitanju.
 
"Ali i kad se desi, ništa nije strašno. Crvenilo, bol, otok prođu za dan dva, može da se desi malaksalost, blaga temperatura… To su sve blage reakcije koje su očekivane. Nekih neuroloških reakcija nema", podseća Petrović.
 
I sam je, kaže, primio kinesku vakcinu, i nije imao nikakvih reakcija.
 
"Ni ja, ni sinovi, ni prijatelji… Niko nikakvu reakciju nije imao", ponavlja sagovornik Nova.rs.
  • Haha

    23.02.2021 08:26
    Boli zbog čipa brt, dok prođe svud pa dok ne utrne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija