Virusolog Jovanović: Zbog nediscipline potrebno pooštriti mere

Virusolog Tanja Jovanović izjavila je da je neophodno pooštravanje mera s obzirom na to da se beleže nedisciplina i nepoštovanje postojećeih epidemioloških pravila.
Virusolog Jovanović: Zbog nediscipline potrebno pooštriti mere
Foto: 021.rs
"Sporadično se javljaju obolevanja od britanskog soja korone, to još nije kod nas dominantno. Imamo relativno mali broj uzoraka na nedeljnom nivou. Još smo, što se toga tiče, bezbrižni", rekla je Jovanović, članica Kriznog štaba za borbu protiv korone i dekanica Medicinskog fakulteta u Beogradu, za današnju Politiku.
 
Ona je navela i da južnoafrički soj kovid-19 kod nas još nije izolovan i nada se da neće ni biti u skorijem periodu.
 
Epidemiolog Zoran Radovanović je izjavio da problem nije toliko u formalno donetim merama koliko je u njihovom sprovođenju.
 
On je ukazao da je ranije trebalo intervenisati i sprečavati žurke zatvorenog tipa, jer se za njih znalo.
 
"Da se insistiralo na poštovanju mera, treći talas s većim brojem obolelih od Nove godine bi pao. A sad opet raste, kriva ide nagore", rekao je Radovanović za Politiku.
 
Kako je naveo, "nije dovoljno da donesete spisak mera i da se odmaknete čekajući šta će se desiti", kao i da bi "mnogo značilo da je medicinski deo Kriznog štaba istupio glasnije i s istim stavom".
 
"A bitno je zdravstveno prosvećivanje ljudi, što je kod nas decenijama zapostavljeno", rekao je Radovanović.
  • NS

    24.02.2021 19:34
    Pa ako je problem nepostovanje sadasnjih mera koja je svrha njihovo poostravanje? Onda ce postovanje mera biti jos manje. Zar ne bi bilo logicnije da se poradi na sprovodjenju mera?
  • x

    24.02.2021 15:57
    y
    više stručnjaka u komentarima nego na medicinskom fakultetu, kolko vidim.

    prestali smo da cenimo znanje.
    mislimo da sve znamo o svemu, onako, intuitivno, i nakon promišljanja od nanosekunde ili dve, i da smo obavezno baš mi u pravu, a ne oni što se čitav život školuju za usku oblast.
    što bi rekli oni dosadnjakovići koji malo obraćaju pažnju na subjektivan utisak o sopstvenom znanju, daning-krugerov efekat.

    a nije da ne može da se nađe na netu i da se čovek vrlo kvalitetno informiše za cca sat vremena o svemu, pa i o pandemiji.

    ali, ništa zato.
    bitno je da imamo cca 36% odraslog stanovništva sa osnovnom školom ili manje.
    tako i mislimo, i tim se dičimo.
  • Milan Antonijević.

    24.02.2021 13:32
    Dušan.
    Negde sam pročitao da se razmišljalo i o tome ali da se odustalo.


    I da su to uradili za 4meseca bi se virus ispucao i usmrtio bi možda 2000 ljudi za ta 4meseca.


    Merama su pokušali da ga uspore koliko toliko ali respiratorni virus se ne može ovakvim merama zaustaviti niti usporiti.


    Sa maskama svi mi kako kažu dobijamo blaži oblik corone,ali iskren da budem ovo je prvi put da se ceo svet bori protiv corone sa maskama i lokdaunom.


    Ove mere koje imamo nisu efikasne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija