Zafranović: Antonijević me je tužio jer sam ga nazvao "Ledi Gaga", za film o Jasenovcu morali su biti izabrani najbolji autori

Filmski reditelj Lordan Zafranović je bio iznenađen informacijom da je dramaturškinja Biljana Srbljanović objavila tekst o brojnim sličnostima između scenarija "Djeca Kozare" Arsena Diklića iz 1986. godine po kome je on želeo da snimi film i scenarija za film "Dara iz Jasenovca" Nataše Drakulić.
Zafranović: Antonijević me je tužio jer sam ga nazvao "Ledi Gaga", za film o Jasenovcu morali su biti izabrani najbolji autori
Foto: Youtube (Al Jazeera, Screenshot)
Zafranović kaže za Danas da ne može ništa da komentariše bez konsultacija sa svojim advokatom, budući da je u toku sudski spor sa rediteljem filma "Dare iz Jasenovca" Predragom Antonijevićem.
 
"Ne znam šta ću raditi, moram da razgovaram sa svojim advokatom Vladimirom Gajićem. Trenutno imam jedan spor sa tim režiserom jer sam ga u jednom intervjuu nazvao Ledi Gaga iz zezanja, a onda me je on zbog toga tužio beogradskom sudu da sam mu time naneo bol" kaže Zafranović za Danas.
 
Navodi da nije gledao film "Dara iz Jasenovca", ali da ga svakako ne bi komentarisao jer "retko daje komentare kolegama". Objašnjava i da ga je "bolela nepravda", jer je on godinama pripremao film "Djeca Kozare", ali i da je velika laž da 70 godina niko nije govorio o Jasenovcu.
 
"Čitav niz autora je radio i dokumentarne filmove. Ja sam recimo radio 'Testament', a godinama i godinama smo se moja ekipa sastavljena od eminentnih istoričara i pisaca i ja, bavili time. Možda nisu u Beogradu, ali u Hrvatskoj sasvim sigurno jesu. Scenario 'Djeca Kozare' Arsena Diklića je napisan još 1986. godine, a ja sam ga izvukao zbog aktuelnosti, zbog stradanja dece izbeglica i danas u svetu. I taj film koji sam želeo snimiti je trebalo biti kruna onog što sam želeo da praivm, jedan ozbiljan film o ljudskoj drami", navodi poznati reditelj.
 
Dodaje da su i ranije postojali državni projekti, ali da bi vlast tada birala najbolje autore.
 
"Kada neko naručuje neku sliko, kao što su u doba renesanse carevi ili pape naručivali, onda biraju najbolje umetnike. Kad su crkve naručivale umetnicima ikone i freske, tražili su to od Rubljova, od Mikelanđela, od najboljih koji su živeli u njihovom vremenu. Čini mi se da je tako trebalo postupiti i sa ovom temom, da je rade najbolji u Srbiji u kojoj postoje izuzetno talentovani reditelji i scenaristi. Kad se pogleda istorija srpskog filma sve do danas, to su izuzetne kreacije i autori i sasvim je sigurno da takvi autori postoje i danas u Srbiji. Oni su morali biti izabrani za tu temu, jer je to sveta tema", zaključuje Lordan Zafranović.
 
Inače, reditelj filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Antonijević, rekao je juče da je scenario Nataše Drakulić autentičan, a da je reditelja "Djece Kozare" tužio, između ostalog, i zbog optužbi za plagiranje.
 
"Lordana Zafranovića smo u junu prošle godine tužili sudu zbog kleveta raznih vrsta, uključujući i to. Teška srca, nije mi to bio cilj, ali morali smo. Vređao me je i lično i rekao da je to plagijat. To je jako ružno, nekolegijalno i neprofesionalno. Samo govorimo o istim istorijskim temama. Scenario nema nikakve veze, jednostavno su to isti istorijski događaji. Sve je to čisto kao suza", naveo je Antonijević.
 
Sličnosti između dva scenarija primetila je dramska spisateljica Biljana Srbljanović koja je na svom Fejsbuk profilu podelila tekst u kojem ukazuje na pojedine sličnosti između filma "Dare iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, koji je već nedeljama tema medija u Srbiji, te scenarija za film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare", koji nikada nije snimljen.
  • Bene

    25.02.2021 18:47
    Diletantske komisije FCS
    Nismo toliko bogata kinematografija da o temi Jasenovca imamo tri ili četiri projekta za koje je Filmski centar Srbije izdvojio sredstva(Od kojih je realizovana "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića). Emir Kusturica ima projekat o tragičnim sudbina Teslinih potomaka stradalih u ustaškim pogromima., Lordan Zafranović čija "Djeca Kozare" po scenariju Arsena Diklića čekaju već nekoliko decenija u raznim našim bivšim državama, a sada i u ovoj. Zna se čiji umetnički pedigre i bliskost temi Jasonovca je trebalo i treba da presudi, ali mnogobrojne komisijice FCS su ortački štelovali sudbine ovih projekata. To nisu zaslužile žrtave Jasenovca.
  • Ida

    25.02.2021 15:14
    Neka
    Zločin je nepristupiti tematici ozbiljno nego se upustiti u zluradu propagandu da bi se prikrili nedavni zločini Srba. Zlurado je i ne uključiti Srbe koji su bili veliki saveznici nacista koji su tovarili vagone Romima i Židovima pa i mnogim Srbima. Ako se radi takav film, treba biti objektivan. Antonijević je trebao pitati Zafranovica da mu pomogne a ne da ga tuži zbog - oh- nazvao ga Lady Gaga! Takav sujetan lik ne može biti pametan što je i više nego jasno jer mu još “ladno” ukrade scenario! Ovo postaje teška farsa!
  • Milan

    25.02.2021 10:31
    Original falsifikata!
    Vrli je verovatno da je scenario Arsena Diklica fakticki samo nadoradjen, posto autorka verovatno, nesposobna da kreira svoju pricy, kao mnogi poslednjih godina uzmu nesto i onda ga "popravljaju". Zafranovic je snimio vrhunske antifasisticke filmove i verujem da bi i ovaj film bio odlican! Ovako smo se samo obrukali, sto nam nije ni novo ni nepoznato. Ako vec nisu imali svok scenario zasto nisu snimili film o nekom od drugih logora. Sremska Mitrivica, Stara Gradiska, Sajmiste i slicno. Nije velika filozofija, pitajte malo starije ljude, ispricace vam neke svoje price i imacete za originalan scenario. Ali to je izgleda pretesko za moderne autore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.