Vlada Srbije smanjila subvencije poljoprivrednicima

Vlada Srbije smanjila je iznos takozvanih osnovnih podsticaja za bolju proizvodnju po hektaru sa 5.200 dinara na 4.000, čime su subvencije smanjene sa 9,7 milijardi na 7,5 milijardi dinara, prenosi Agroklub.
Vlada Srbije smanjila subvencije poljoprivrednicima
Foto: Pixabay
Kako navodi Agroklub, do sada je osnovni podsticaj u biljnoj proizvodnji iznosio 4.000 dinara, a 1.200 regres za dizel gorivo (60 litara dizel goriva po hektaru se regresira sa po 20 dinara po litru), za najviše 20 hektara zemljišta, što znači da su poljoprivrednici po hektaru mogli da ostvare ukupno 5.200 dinara po hektaru.
 
Za direktna plaćanja u 2021. godini na raspolaganju biće 22,5 milijarde dinara, umesto dosadašnjih 24,7 milijardi.
 
Izmenom Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini za mere ruralnog razvoja će biti isplaćeno oko 300 miliona manje nego lane, ukupno 1,4 milijarde dinara.
 
S druge strane, za zahteve po osnovu direktnih plaćanja iz prethodnih godina, planiranih za isplatu u tekućoj godini umesto 2,4 milijarde dinara, izmenama koje je prihvatila Vlada, biće opredeljeno 4,7 milijarde.
 
Postupak za ostvarivanje prava na ove podsticaje počinje podnošenjem zahteva Ministarstvu finansija i privrede, odnosno Upravi za trezor svake godine u periodu od 1. marta do 30. aprila.
 
Portal Agroklub navodi da se na osnovu izveštaja Poljoprivredne inspekcije, zbog konstatovanih nepravilnosti kod korisnika podsticajnih sredstava, očekuje da Uprava za agrarna plaćanja na osnovu zapisnika inspektora obustavi isplatu od oko 383,5 miliona dinara.
  • Mučenik

    08.03.2021 15:36
    Pravda
    Sramota dokle više ,damo sve za tu zemlju a dobijemo na kraju ništa ,gospodine nedimoviću uskoro ćete da vidite krave i svinje samo u slikovnica a mi seljaci svi na socijalnu
  • Ministar lignjoslav

    25.02.2021 08:26
    Bravo predsedniče
    Samo još narod da shvati da državu boli k za seljaka i selo. Nema nikakve koristi finansijske od njih. Sve je u parama. Država više zaradi od radnice u trafici koja je na minimalcu nego od čitavog sela. Sledeći korak je da se sva zemlja ukruoni i da je obradjuju 3 velike korporacije u kojima ce da budu zaposleni seljaci za minimalac, oni ce i dalje jedva da prezivljavaju a drzava ce na toj muci zajedno sa privatnicima da se obogati. I to vam je buducnost poljiprivrede u srbiji u narednih 10 godina. Zivi bili pa gladajte opet za nasu decu
  • paornjak

    24.02.2021 19:18
    jovan224.02.2021 • 11:52
    konkurises, dobijes subvenciju i sa njome taman mozes da platiš naknadu za odvonjavavanje, koje se ne vrsi, niti ti treba, al je obavezno

    Plaćam preko 25000 din svake godine za odvodnjavanje iliti partijskom uhlebu, a pri tome u zakonu stoji da sam dužan da sam "odvedem" vodu koja mi se zadržava na njivi do najbližeg kanala...najbliži kanal 10 kilometara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija