CRTA: Mediji pozitivnije izveštavaju o Rusiji i Kini nego o SAD i EU

Objave domaćih medija sa pozitivnim tonalitetom u najvećem broju slučajeva u 2020. godini bile su rezervisane za Rusiju i Kinu, a sa negativnim za Evropsku uniju i Ameriku, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost, odgovornost (CRTA).
CRTA: Mediji pozitivnije izveštavaju o Rusiji i Kini nego o SAD i EU
Foto: 021.rs
Ta nevladina organizacija navela je da su Evropska unija, Amerika, Rusija i Kina prošle godine u najvećem procentu spominjane u domaćim medijima u neutralnom tonu, ali je primetno da su negativne objave bile rezerisane za EU i SAD, a pozitivne za Kinu i Rusiju.
 
Analiza je urađena na osnovu jednogodišnjeg praćenja najgledanijih, najčitanijih i najuticajnjih medija, koja je obuhvatila oko 36.000 medijskih objava o EU, Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini, navedeno je u saopštenju Crte.
 
Rezultati istraživanja pokazuju da su televizije Pink i Hepi "dominantno pristrasno izveštavale u korist Rusije i Kine, isključivo negativno o Evropskoj uniji i uglavnom negativno o Americi, dok je to izveštavanje na RTS i Prvoj bilo izbalansiranije".
 
Posmatrane su vesti i jutarnji programi televizija: RTS, Pink, Prva, Happy, internet portali: Blic, B92, Kurir, Telegraf i Novosti, kao i dnevni listovi Blic, Kurir, Večernje novosti i Informer.
 
"U trećini medijskih objava o Rusiji, ta zemlja je predstavljena u pozitivnom kontekstu, a u devet odsto negativno, dok je Kina u četvrtini objava prikazana pozitivno, a u 15 odsto objava negativno", navodi CRTA.
 
Evropska unija je u osam odsto objava navođena pozitivno, a u 14 negativno, dok su SAD duplo više predstavljena u negativnom kontekstu (21 odsto objava) nego u pozitivnom (12 odsto objava).
 
Najveći broj pozitivnih objava o Rusiji zabeležen je u decembru, prilikom posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji i dostave ruske vakcine protiv korona virusa, dok je Kina najpozitivnije navođena tokom vanrednog stanja i pružanja zdravstvene pomoći Srbiji.
 
Amerika je najpozitivnije predstavljena u domaćim medijima u septembru prošle godine, povodom dijaloga sa kosovskim Albancima u Vašingtonu, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.
  • Providno

    28.02.2021 07:09
    Botovi, provaljeni ste, odavno
    Botovi imaju najnoviju taktiku, u nameri da predstave kako je raspoloženje medju narodom izjednačeno, ali uvek da njihova strana prevagne.

    Postavljaju uvek isti broj suprotnih ocena, plus dve tri više i tu razliku gledaju da paživo održavaju.
  • Limanac

    27.02.2021 10:43
    @Vlada
    “Fola radi.Dok vlast sprovodi sve naloge SAD i EU da ne bi izgubila njihovu podrsku i bila smenjena.”

    Upravo tako!
    Ovo je suština stvari i način vladavine vodje i njegovog SNS-a.
    Sve što DS nije hteo da uradi i potpiše, tu je bio i sada je SNS!
  • Miloš

    27.02.2021 10:38
    Treba stvari zvati pravim imenom..
    Leopold 2 Teslin savremenik ubio sam 11 miliona ljudu ali to su samo crnci, Alzir i severna Afrika, 1 i 2 sv rat, Folklandi, Vijetnam, indokina, Irak, od Libije do Sirije cija vojska to razara ?
    Da se ne ide u nazad do rimske republike sa zlodelima.
    A da, to je taj civilizovani svet, ugladjen, puna usta humanizma i socijalne pravde ( samo za sebe ), sistem nakaradan pa nema nataliteta i potrebni su robovi da opsluze sistem ali zarad jela i odela teze su zamenjene pa su oni normalne civilizovane zemlje.
    Zapad
    svoje neda i cuva a tudje razara.

    Pod isti mikroskop i kroz iste filtere provuci sve a poceti od sebe bez emocija tj blagonaklonosti ka bilo kome..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija