Emir Kusturica i Dragan Stanić među kandidatima za SANU

Režiser Emir Kusturica i predsednik Matice srpske Dragan Stanić predoloženi su za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU, objavile su "Večernje novosti".
Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i profesori na katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.
 
Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma, pišu "Večernje novosti".
 
Za novoformirano odeljenje umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića, kao i scenografa Miodraga Tabačkog.
 
Medju kandidatima za to odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srdjan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.
 
Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, a na predlog institucija izvan SANU, kandidati su filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Djordjević i demograf Mirjana Rašović.
 
Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je profesora Miodraga Spalevića.
 
Prema izbornoj proceduri u SANU, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda predloge koji su stigli od institucija spolja, oni će do kraja februara biti dostavljeni odeljenjima. Tokom marta i aprila odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima.
 
Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu. Potom će u septembru sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedjelje trajati rok za dostavljanje primedbi, a u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima koji su prošli glasanje.
 
Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.
  • Andric

    28.02.2021 19:21
    Bruka
    Evo uspece i SANU da dokrajce. Desničara preuzimaju sve. Kusturica, Stanic, Selimir, Lompar pa samo jos fali Šešelj, pa on je napisao više "knjiga" od svih njih zajedno. Fuj
  • Pera iz bivseg DDR-a

    28.02.2021 17:24
    @Marta
    I ne samo to covek koji promovise psovanje, kriminal, prostakluk, divljastvo kao kulturu, kao filmsku industriju. Zaista dno dna sto je rekao Balasevic. On je jedan od mentalnih trovaca srpske nacije zajedno sa jos:
    - Zeljkom Mitrovicem
    - Brenom i Popovicem, Cecom, Lukasom,...
    - Milomirem Maricem
    - Balkan Info i Tesom Tesanovicem
    - Bozom Spasicem
    - Masanom Lekicem
    - autorima filma Vidimo se u Citulji
    -....
  • au

    28.02.2021 16:49
    On sa svojim izjavama prosto nije akademik. Sutra kad krene da lupeta, kao sto uvek radi, radice to u ime SANU? Užas...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.