Zavod: Tekst udžbenika moguće odobriti samo u štampanom, ne i u PDF formatu

Tekst udžbenika za osnovnu školu predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, rečeno je FoNetu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Zavod: Tekst udžbenika moguće odobriti samo u štampanom, ne i u PDF formatu
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Kako podsećaju u Zavodu, planom udžbenika je predviđeno da udžbenici za osnovnu školu budu u štampanom obliku.
 
Izdavači su, u skladu sa Zakonom o udžbenicima, dužni da prilikom podnošenja zahteva za odobravanje udžbenika Ministarstvu prosvete dostave pet primeraka grafički, likovno i tehnički oblikovanog udžbenika u štampanoj i elektronskoj formi.
 
"Dakle, rukopis predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika", preciziraju u Zavodu.
 
Na pitanje da li rukopis u PDF formatu može da se odobri kao elektronski udžbenik, ukoliko ne zadrži nikakve elektronske dodatke, u Zavodu odgovaraju da rukopis u PDF formatu nije moguće odobriti kao elektronski udžbenik.
 
"Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava propisano je, i to standardom 5, pokazateljem 4, da udžbenik mora biti interaktivan", objašnjavaju u Zavodu i konstatuju da "udžbenik u PDF formatu ne sadrži nikakvu interaktivnost".
 
Upitani da li rukopis koji je predat na odobravanje kao štampani udžbenik, može u nastavi da se koristi samo u PDF formatu, u Zavodu napominju da "udžbenik koji je predat na odobravanje u štampanoj formi, ukoliko je odobren, uvrštava se u Katalog udžbenika i može da se koristi u nastavi samo u formi za koju je dobio odobrenje".
 
Da bi udžbenik mogao da se koristi samostalno kao digitalni, on mora da prođe novu, posebnu proceduru odobravanja u skladu sa "Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava", ističu u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.
  • Gojko

    28.02.2021 19:41
    Ja mislio da im ne radi kompjuter pa zato ne prolazi PDF
  • Vlada

    28.02.2021 19:25
    Ne dozvoljava mafija korišćenje besplatnih udzbenika fondacije prof. Kavčića pa to ti je. Deri kožu roditeljima za obavezu koju je nametnula "Država". I posle mi onaj Šapićevićev ministar sto mu neko odšrafljuje točkove, drži predavanja o natalitetu.
  • MIlan

    28.02.2021 19:12
    Covek bi pomislio da zivimo u 23cem veku, da smo uredjena zemlja, sa pravilima, procesima... a u stvari samo se stiti izdavacka mafija ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija