Delegacija EU u Srbiji raspisala umetnički konkurs; teme promovišu slobodu, demoktratiju i solidarnost

Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je tematski, umetnički konkurs za dostavljanje predloga angažovanih i interaktivnih umetničkih instalacija na temu "Evropa je ovde 2021".
Ovaj umetnički nagradni konkurs deo je kampanje koju sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji povodom obeležavanja Dana Evrope u maju 2021. godine.
 
Na Konkursu mogu učestvovati samo timovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija umetničkih akademija i fakulteta, odnosno fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti, i arhitektonskih fakulteta (državnih ili privatnih), pri čemu u okviru tima moraju biti najmanje dva studenta.
 
Umetnički konkurs ima za cilj da pruži podršku mladim i talentovanim umetnicima, da promoviše njihov autorski rad i evropske vrednosti. Tri predloga koja će stručni žiri odabrati biće izložena u javnom prostoru u Beogradu, Nišu i Novom Sadu na Dan Evrope, počevši od 8. ili 9. maja do kraja maja, u okviru manifestacije obeležavanja Dana Evrope u Srbiji koju organizuje Delegacija Evropske unije.
 
Osnovni kriterijum za odabir umetničke instalacije je odgovor na temu "Evropa je ovde 2021" - pod ovim sloganom promovišu se vrednosti EU, a to su: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, ravnopravnost, poštovanje vladavine prava i ljudskih prava i solidarnost.
 
Predlog umetničke instalacije treba da bude angažovan umetnički rad ili umetničko delo, 3D interaktivna instalacija u prostoru, koja komunicira temu konkursa "Evropa je ovde 2021" putem sledećih medija: multimedija, skulptura, ready-made objekata i slično. 
 
Tri pobednička rada moraju takođe biti jasno vidljiva i uočljiva sa daljine, te da kroz upotrebu tog prostora i narativa ne samo komunicira sa publikom već i da aktivno uključuje publiku u simboličko značenje instalacije već možda i u kreiranju novih dodatnih elemenata instalacije.
 
Svaki od tri dobitnika dobiće 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za izradu umetničke instalacije, njeno izlaganje u određenom javnom prostoru u jednom od tri gorenavedena grada, pokrivanje logističkih troškova (postavljanje umetničkog objekta), putnih troškova autora i troškova autorskih honorara.
 
Detaljna pravila ovog konkursa mogu se videti OVDE.
 
Dan Evrope obeležava se svake godine 9. maja i slavi mir i jedinstvo u Evropi. Ovaj datum je godišnjica istorijske "Šumanove deklaracije". Kako bi se obeležio Dan Evrope, institucije EU otvaraju vrata javnosti u Briselu i Strazburu početkom maja. Lokalne kancelarije EU širom Evrope i sveta organizuju razne aktivnosti i događaje za sve uzraste. Svake godine na hiljade ljudi učestvuje u posetama, debatama, koncertima i drugim događajima kako bi obeležili ovaj dan i promovisali ciljeve i vrednosti EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.