Namera države da priprema udžbenika iz tri značajna predmeta problematična

Nameru države da ona izabere autorske timove koji će pisati jedinstvene udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije, a izdavati ih isključivo državni izdavač, stručnjaci ocenjuju kao krajnje problematičnu.
Namera države da priprema udžbenika iz tri značajna predmeta problematična
Foto: 021.rs
Ukazuju za Danas, da je takav "državni intervencionizam" u suprotnosti sa ciljevima obrazovanja, proklamovanim u propisima koje je donela aktuelna vlast.
 
"Državni monopol na nacionalne predmete nametanjem jedinstvenog narativa, a pre svega načina učenja o prošlosti, u direktnoj je suprotnosti sa važećim ciljevima i ishodima obrazovanja u Srbiji", kaže za Danas Marko Šuica, profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Ideja da samo jedna izdavačka kuća bude nadležna za izdavanje udžbenika za predmete od nacionalnog značaja ne može se opravdati obrazovnim, ekonomskim i nacionalnim razlozima, pošto se svi udžbenici izrađuju prema jedinstvenom programu i prolaze odobravanje stručne komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, te je izbor ključnih informacija uglavnom ujednačen.
 
Šuica ocenjuje da se udbenici razlikuju uglavnom u izboru opreme i ilustracija, kao i stilu pisanja.
 
"Pisanje udžbenika srpskog, istorije i geografije na osnovu reformisanih nastavnih programa ne bi smelo biti prepušteno samo jednom autorskom timu, jer bi u tom slučaju učenici i nastavnici u čitavoj državi zavisili isključiivo od sposobnosti interpretacije i kreativnosti tog autorskog tima da programe i standarde prilagode složenim didaktičkim zahtevima i učine ih pristupačnim različitim učenicima", napominje Šuica.
 
Miri Radojević, profesorki Filozofskog fakulteta u Beogradu i dopisnoj članici SANU, nije sporno da se izdavanje udžbenika za nacionalne predmete poveri Zavodu za udžbenike, ali je zabrinuta kako će se birati autorski timovi, odnosno da li će u njihov izbor da se umeša politička podobnost.
 
"Dosadašnje iskustvo mi govori da autorski timovi treba da budu sastavljeni od onih koji se bave naukom i od onih koji imaju iskustvo u školi. Pritom, nedopustivo je da pisci udžbenika preko njih promovišu svoje političke stavove", objašnjava Radojević za Danas.
 
Vesna Lompar, predsednica Društva za srpski jezik i književnost, takođe podseća da su za donošenja nastavnih programa i odobravanje udžbenika odgovorne državne ustanove. Ipak, kaže da mogućnost da se koriste udžbenici samo jednog izdavača nisu garant kvaliteta. Podseća da mnoge dosadašnje udžbenike koje su štampali strani izdavači potpisuju univerzitetski profesori sa državnih fakulteta ili nastavnici sa višedecenijskim iskustvom rada u školi.
 
"Stav da za nacionalne predmete odgovara samo jedan izdavač na neki način je i uvredljiv za nastavnike. Njima se šalje poruka da nisu stručni da procene odgovarajući udžbenik, već da umesto njih to treba da uradi država", smatra Lompar.
 
Mirko Grnčić, predsednik Srpskog geografskog društva, kaže za Politiku da Srpsko geografsko društvo nije učestvovalo u izradi novih programa prethodnih godina, te zamera autorima što su pojedine lekcije izbačene iz programa. 
 
"Na raznim koricama udžbenika iz geografije za osnovne škole možete nabrojati 29 autora i koautora. U takvom galimatijasu lako se provlače greške i loša objašnjenja, te bi prilikom njihovog odobravanja trebalo da se čuje i uvažava glas stručnih srpskih institucija", kaže sagovornik Politike. 
 
Momčilo Pavlović, predsednik Društa istoričara Srbije "Stojan Novaković" objašnjava za Politiku da je pre bilo kakvih izmena neophodna analiza sadržaja sadašnjih planova i udžbenika koji su nastali na osnovu tih planova, sa konkretnim ukazivanjem šta treba menjati.
 
"Kad se dođe do usaglašenog rešenja, vodeći računa o političkim i stručnim implikacijama, utvrdi jasna procedura, uputi javni poziv za pisanje udžbenika pod šifrom, uz predviđeno obeštećenje za učesnike poziva lako će se napraviti udžbenik. Ako se pak vratimo na ono što smo imali, to će izazvati pre probleme nego dovesti do željenog cilja", ukazuje Pavlović.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je sa ministrom prosvete Brankom Ružićem dogovorio da ministarstvo i Vlada Srbije počnu izmenu dva zakona kako bi se stvorili uslovi da država izradi udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.
  • Bato

    04.03.2021 07:17
    A šta nama starijima fali? Svi smo imali iste udžbenike! I tada su menjali svake godine zarad novca,ali je ista generacija imala iste,sad ni to,sram vas izjeo i vas i novce!!!
  • ///

    04.03.2021 00:22
    Ne podržavam nikoga i jedno veliko : UUAAA!!!
    SANU pogotovo, uništili su nas.
    Stranci da nam biraju autore i pišu istoriju, da se komplet knjiga naplaćuje 150,00€ !!!
    Marš iz moje kuće!!!
    Neobrazovane “ministre” i administraciju koji glume neku vlast...pa, oni ne znaju ništa sem pare da broje.
    UUAAA!!!
  • Zox

    03.03.2021 23:32
    Crveno-crni užas
    I dalje čekamo da iz glave predsednika države ( besramnog populiste) izađe nešto normalno i suvislo..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija