Srbija izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini, stotine policajaca na aerodromu

Darko Elez danas je izručen Bosni i Hercegovini, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu, 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, koga BiH potražuje zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.
Srbija izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini, stotine policajaca na aerodromu
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Eleza je do aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu sprovela Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ). Elez je na sebi imao pancir, a prema informacijama do kojih je došao portal nova.rs, njemu je navodno pozlilo, što nije odložilo njegovo let ka Sarajevu.
 
Na aerodromu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već je, kako navodi Avaz, stotinu policajaca koji obezbeđuju njegovo izručenje iz Srbije. Elez će u Sarajevo doleteti helikopterom.
 
Da bi izručenje trebalo da bude danas, potvrdila je nešto ranije i glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić na sednici Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH.
 
Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela. 
 
Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala, počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.
 
Darko Elez ima državljanstva Bosne i Hercegovine i Srbije, a prema poternici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu RS i Federacije BiH. Njegova kriminalna grupa aktivna je na ovim prostorima decenijama, a granice su im služile samo da se sklone od policije u drugu državu.
 
Elez je i jedan od najbitnijih saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.
 
Operativni podaci bezbednosnih službi Eleza i njegovu grupu uglavnom dovode u vezu sa ubistvima kriminalaca povezanih sa Škaljarskim klanom. Kako se sukob Škaljaraca i Kavačana rasplamsavao, tako se u taj rat do istrebljenja uključilo mnogo ljudi.
 
Zašto ga sve traži BiH?
 
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.
 
Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.
 
Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima – vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.
  • Nimbus

    03.03.2021 22:07
    Reality show
  • Taman u penziju da

    03.03.2021 19:42
    ide kada izađe
    Eto njega na 30 godina u KP Domu Zenica. Zna on zašto mu pozlilo.
  • Paljanin

    03.03.2021 18:57
    Jos koliko privrednika je reketirao na Jahorini , Palama, Istocnom Sarajevu sa geslom “ obogatili ste se dok sam ja robijao “ ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.