Gradonačelnik Beograda kažnjen zbog skrivanja podataka o ceni spomenika Stefanu Nemanji

Zbog sakrivanja cene troškova izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, koji su označeni kao državna tajna, Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je novčanu kaznu gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i gradskoj Skupštini, objavio je dnevni list "Danas".
Gradonačelnik Beograda kažnjen zbog skrivanja podataka o ceni spomenika Stefanu Nemanji
Foto: Youtube screenshot (Beogradske fasade)
"Danas" navodi i da je Poverenik takvo rešenje doneo 2. februara, i to uz obrazloženje da organi Grada Beograda nisu dostavili dokaze da bi otkrivanje informacija o ceni spomenika proizvelo teške posledice po javni interes, a na osnovu žalbe koju je uložio likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković.
 
Ispostavilo se, međutim, da nije moguće utvrditi visinu kazne, jer je, kako se navodi u odgovoru Poverenika na Anatackovićev upit od 22. februara, nemoguće utvrditi osnovicu za izricanje novčanih kazni.
 
"Za njeno utvrđivanje potrebno je imati uvid u ukupne budžetske prihode izvršenika, gradonačelnika Beograda i Skupštine grada Beograda, kao pravnih lica, a takvi podaci, prema odgovoru Ministarstva finansija, ne postoje, budući da Zakonom o budžetskom sistemu nije definisan pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava", preneo je Danas deo prepiske između Atanackovića i Poverenika.
 
Poverenik se povodom problema oko izvršenja kazne obratio Vladi Srbije, ali Atanackovića u posebnom dopisu obaveštava da "Vlada do sada ni po jednom zahtevu Poverenika da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovih rešenja, to nije učinila".
 
"Živimo u koruptivnom sistemu ali je naša građanska dužnost da se borimo protiv takvog sistema", izjavio je Atanacković Danasu ovim povodom. 
  • BG

    04.03.2021 20:10
    Hahaha.. uh sav se potesao, jadan on. Zbog sakrivanja informacija treba da bude smenjen a ne kaznjen. Prosto. Kada bi se to desilo svaki politicar bi polagao racu koliko je platio burek koji je doruckovao. Ali ovo j eSrbija, zemlja debila i korumpiranih politicara
  • zoran

    04.03.2021 12:56
    Greška
    Zašto pojedini državni organi i organizacije na ovakav pomalo čudan način gube vreme i ovlače pažnju naroda. Između ostalog kazna za Radijičića je smešna stvar, pa ni on ne zna da je baš on odgovorno lice u pravnom licu! Ako je do kazne, mućnite glavom, pa tu je neko Drugi i baš on i još mnogo trećih. Ovako je lako mlatiti praznu slamu jer od ovakog "rada" poverenika nema ništa.
  • Ciga

    04.03.2021 11:46
    Igra
    Dobro, pravda je zadovoljena. Čekamo objavu o ceni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija