NIN: Janjičar iz BIA kao veza tajne službe i huligana

Sadašnji visoki rukovodilac u BIA Goran Colić, načelnik Pete kontraobaveštajne uprave, izabran je decembra 2014. kao predstavnik navijača u Skupštinu FK Partizan i to kada je navijače predvodila grupa na čelu sa sada pokojnim Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi i Veljkom Belivukom - Veljom Nevoljom, piše nedeljnik NIN.
NIN: Janjičar iz BIA kao veza tajne službe i huligana
Foto: 021.rs
"Colić je bio u Petoj upravi, ali ne na rukovodećem mestu, kada je ispred navijača na predlog tadašnjeg i sadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića izabran u Skupštinu 'crno-belih'", piše NIN.
 
Dodaje se da je u Partizanu bio na funkciji do kraja 2016.
 
"Osim Colića, ispred navijača tada je takođe na predlog Nedića izabran i Nenad Vučković, koji je u tom trenutku bio u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije. Vučković, koji je od juna 2016. do danas rukovodilac u Žandarmeriji, tada je zajedno sa Stankovićem i Belivukom preuzeo tribinu i predvodio navijanje", piše NIN.
 
NIN piše da je aktuelna vlast preko Nedića, Colića i Vučkovića kontrolisala sva dešavanja na tribinama.
 
"To se vidi i tako što su 'Janjičari' sprečavali druge navijače da viču protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića", navodi se u tekstu i dodaje da su na sahrani Stankovića, koji je ubijen oktobra 2016, bili Nedić, Vučković, Belivuk i Colić.
 
"Belivuk i njegova grupa su uhapšeni 4. februara 2021, ali predstavnici vlasti i mediji pod njihovom kontrolom ne spominju veze ove grupe i Nedića, koji je bliski saradnik predsednika Vučića", piše NIN.
 
Nedeljnik NIN dodaje da je sadašnji načelnik Pete uprave Colić te 2014, pre nego što je izabran u Skupštinu FK Partizan, imao posebne zadatke u BIA, koje dobijaju osobe od velikog poverenja.
 
"Prvo je u martu 2014. bio u grupi agenata BIA koji su sprovodili narko bosa Darka Šarića, sada pravosnažno osuđenog za krijumčarenje 5,7 tona kokaina, koji se tada predao", piše u tekstu i navodi da je Colić bio jedan od dvojice agenata koji su izveli Šarića iz aviona.
 
U novembru iste te 2014. Colić je, navodi NIN, sedeo u avionu iza lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je tada dolazio u Srbiju nakon puštanja iz Haškog tribunala.
 
Kako piše NIN, Colić i jedna grupa agenata BIA su "kasnije bili malo skrajnuti", ali je dolaskom sadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića 2017. "nastavio da napreduje".
 
"Kada su novembra 2018. počeli protesti Jedan od pet miliona, Colić je često dolazio na one koji su se održavali u Beogradu, takođe kao oči i uši vlasti. Imao je značajnu ulogu i na julskim protestima 2020. U tim protestima veoma sumnjivo je bilo angažovanje huliganskih navijačkih grupa čiji su pripadnici izazivali nasilje, a viđeni su u kontaktima sa pripadnicima bezbednosnih službi. Sumnja da je huliganske grupe vlast namerno angažovala da bi razbila julske proteste, do danas se samo uvećala", piše NIN.
 
NIN navodi da je Peta uprava, kojom rukovodi Colić, jedna od značajnih u BIA i da za nju govore da je "policija u policiji". Ona služi za kontraobaveštajnu zaštitu BIA i najvažnijih državnih organa, kao na primer predsednika Srbije. Nakon reorganizacije BIA 2018, ove uprave su podeljene pod nadležnost četiri načelstva - za bezbednost, operativu, logistiku i tehniku.
  • Danas

    04.03.2021 16:25
    Nije najveća sramota!
    Kada neko kaže da se bavi politikom, ej baviti se politikom, zamisli to je nekom želja.

    Danas je stvarno istinska sramota da neko kaže da radi u policiji, koji stid čoveče, za nepoverovati.

    "Institucija" definitivno sa najmanje poverenja trenutno i još dugo, dugo.
  • Neko

    04.03.2021 16:17
    Eeee
    BOZE gde mi to zivimo jadni li smo pa kome i od koga jedan obican gradjanin da trazi zastitu ako mu zatreba
  • Revansizam

    04.03.2021 15:38
    Korak dalje od lustracije
    Da se lustracija desila, da li bi ovoga svega bilo???




    Veliki majstori srpske loze su nas presli
    izgubili su vlast i vodju
    sacuvali strukturu i podzemne kanale
    spijunsku mrezu, jatake i pare

    Nova vlast im je dala time out
    da uniste papire i napisu nove
    pare da prenesu na nepoznata lica
    zlocine sakriju u vece dubine



    Ref.
    Mozda je nelegalno
    suvise radikalno
    onaj ko je lagao i krao
    mora da plati

    Lopovi i ubice
    ne mogu imati povlastice
    ja sam za revansizam

    Presvuceni kvazi komunisti lako se kriju
    nejake pravde bez maca
    umesto stisnute pesnice sada dizu tri prsta
    u odbranu nacije i casnoga krsta

    Jos uvek su im glave
    na ramenima svima
    kapital bezbedan i sigurna sloboda
    za budućnost ih 'ladno zabole kita
    jer ce njihova deca biti nova elita

    Ref.

    A sta ti kazes na to, bato

    Hey, ho, let's go

    A sta ti kazes na to, bato
    Je l' imas mozda nekakav kao stav, a
    da pobijem govna, i gotova stvar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.