Kon: Nismo uspeli sa opštim merama zaštite, situacija je vanredna

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je gostujući na RTS-a da trenutna situacija nije dobra, uglavnom je vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj, postaje povremeno i katastrofalna.
Kon: Nismo uspeli sa opštim merama zaštite, situacija je vanredna
Foto: Marija Erdelji
"Na nižim smo brojkama nego što su bile, ali to ne značin da je situacjia bolja. Sutra će ministar sa direktorima kovid bolnica držati sastanak šta prelazi u kovid sistem", kaže Kon.
 
Navodi da se pričalo o opštim merama zaštite toliko dugo, ali nismo uspeli - distanca, maske, redovno pranje ruku i izbegavanje prostora gde je rizik veći od zaražavanja.
 
"Nama se situacija pogoršava, ali je uspon nastao posle sretenjskih praznika. Još od 25. januara kreće blag, ali stalni uspon. Prvi put je jasno rečeno 18. februara da moramo ozbiljno da pooštrimo mere", kazao je Kon.
 
Kako dodaje, ohrabrujuće je da broj ne raste iz dana u dan.
 
"Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat", naglasio je Kon.
 
On je pozvao još jednom ljude da se vakcinišu. Prema njegovim rečima, sada počinje vreme potpunog isterivanja virusa.
 
"Imunitet koji se dobija vakcinacijom znatno je jači čak i od imuniteta koji se dobija najblažom infekcijom. Ne mogu to da tvrdim, ali pokazatelji prvi su takvi", kaže Kon.
  • VIKTOR

    05.03.2021 12:27
    Pročitani ste
    Vreme zastrašivanja i "statistike" prolazi - pročitani su!
  • Tole

    05.03.2021 09:22
    Kontakti
    Lako je njemu kada ima 70 godina da se odrekne kontakta... Kako mladi da se odreknu kantakta...
  • srdjan

    05.03.2021 08:53
    tuga
    Niste uspeli jer ste dozvolili mafijašima da im klubovi po Beogradu i Novom Sadu rade po celu noć, i ne samo to nego odjednom ni komunalna ne zalazi u te iste klubove da piše kazne,i sad je narod kriv stvarno ste jad i beda od drzave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.