Dr Lađević o antitelima: Svi moraju da se paze i posle vakcine, posebno kineske

Kovid bolnice u Beogradu su skoro popunjene, a povećana potrošnja kiseonika potvrđuje da je povećan i broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, upozorio je Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji.
Dr Lađević o antitelima: Svi moraju da se paze i posle vakcine, posebno kineske
Foto: Pixabay
Lađević je za RTS ukazao da je u kovid bolnicama sada sve više i mlađih pacijenta, kao i da su lekari i svi zdravstveni radnici pod velikim pritiskom.
 
Naveo je i da u bolnicama ima pacijenta koji su primili prvu dozu vakcine jer se očito nisu razvila još antitela, ali nema pacijenta koji su primili drugu dozu vakcine.
 
- Svi moraju da se paze i posle prve i druge doze, posebno kineske vakcine. Tridesetak dana posle druge kineske vakcine bi bio neki optimalni rok da imate već dosta visok nivo antitela - rekao je Lađević.
 
Ukazao je da povećana potrošnja kiseonika svakako govori o tome koliko je povećan broj pacijenata.
 
- Ono što nas zabrinjava jeste zavisnost pacijenata od kiseonika, što znači da su to sve umereno teške do teške kliničke slike koje se nalaze u bolnici čim moraju da koriste kiseonik - objasnio je.
 
Rekao je i da su, ukoliko se neko na vreme javi u bolnicu, kada dođe do skoka temperature, malaksalosti, na samom početku bolesti i sprovede terapijski protokol, velike šanse da se uopšte ne završi u jedinici intenzivnog lečenja i na mehaničkom respiratoru.
 
Međutim, kako je rekao, ako se u tom periodu, zbog nekih drugih razloga, kao što su pridružene bolesti, ipak dođe do respiratora, šanse su takođe mnogo veće da se taj pacijent izleči.
 
Što se tiče najavljenih pooštravanja epidemioloških mera, Lađević je istakao da je teško naći meru.
 
- Mislim da smo sada u jednom periodu kada smo na pragu da napravimo jedno rešenje da se jedan veliki broj pacijenata vakciniše, da vakcina prodeluje. Nekako smo se doveli u situaciju da smo blizu izlaza, a da smo svojim ponašanjem napravili grešku - smatra Lađević.
  • Nenad

    06.03.2021 20:26
    Iskustvo je majka znanja
    Kineska vakcina kao umrtvljen virus sporo razvija antitela, za razliku od hiper brzih rnk vakcina. Ali zato daje duži efekat.
    Ovi što su se zarazili "posle kineske" nisu sagledali da je ta vakcina 70% uspešna, tj kod 30% ljudi se "ne primi". Zato treba kontrolisati antitela kod svih vakcina, pa onda skidati maske
  • Dragana LL

    05.03.2021 15:38
    ?
    posle godinu dana maltretmana, straha i dve ipo nedelje posle revakcine kineske- kovid pozitivna, moj suprug sve isto...istog dana smo počeli da se razboljevamo, isti simptomi...nešto mi tu nije "tačno"!
  • Miša

    05.03.2021 14:58
    Obmana
    Dobio sam prvu vakcinu i to kinesku. Očekujem revakcinu uskoro. Pa vi nas obmanjujete. Svakog sata druga priča, a ja se obradovao da ću moći malo među svet. Kažite više istinu. Ovako je vama najlakše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija