Trećina državnih službenika radi od kuće

Ako je verovati evidenciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se zbog aktuelne epidemiološke krize u zemlji, nedeljno na rad van službenih prostorija upućuje okvirno trećina od ukupnog broja zaposlenih državnih službenika, to onda znači da u Srbiji oko 145.000 zaposlenih u organima državne uprave radi od kuće.
Trećina državnih službenika radi od kuće
Foto: Pixabay
Reč je o službenicima koji rade u delu javnog sektora, izuzimajući državna i lokalna preduzeća i administraciju koja o tome sama donosi odluku, piše "Politika".
 
To im je omogućeno kroz instrukcije o organizaciji radnih procesa u organima državne uprave i vladinim službama, koje je doneo generalni sekretarijat Vlade Srbije, potvrdili su u Ministarstvu državne uprave.
 
Zahvaljujući tim instrukcijama moguće je primeniti mere zaštite od kovida19, a jedna od njih odnosi se i na rad od kuće. U ovom ministarstvu podsećaju i da je u vreme vanrednog stanja, svim jedinicama lokalne samouprave prosleđena instrukcija o organizaciji radnih procesa u organima državne uprave i službi vlade.
 
Iako se izvorno ne odnosi na jedinice lokalne samouprave, i njima su instrukcije poslate kao pomoć, ali ne i obaveza, kako bi nadležni mogli da organizuju rad od kuće, u skladu sa potrebama i mogućnostima.
 
"Jedinice lokalne samouprave su samostalne u odlučivanju o načinu organizovanja rada uprave uz primenu svih protivepidemioloških mera koje su na snazi i opšte obavezujuće (uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje kovid19). Zbog toga ne raspolažemo podacima o broju zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave koji obavljaju rad od kuće, jer one nemaju obavezu da nam dostavljaju takve podatke", navode iz ovog ministarstva.
 
Iako je dobra stvar što je u vreme pandemije na ovakav način organizovan rad i u javnom sektoru, gde inače radi nešto manje od pola miliona ljudi, profesor Fakulteta političkih nauka, i predsednik UGS "Nezavisnost", Zoran Stojiljković, smatra da to znači da su ti službenici u koliko-toliko privilegovanoj poziciji u odnosu na, recimo, one koji rade u zoni visokih socijalnih kontakata (usluge, komunalne službe), gde svaki dan moraju da izađu na posao.
 
"Pitanje je samo koliko je njihov rad od kuće nadoknađen boljom organizacijom usluga i koliko tu trpe građani, odnosno servis koji treba da bude na usluzi stanovnicima. Zato je bitno razrešiti pitanje kvaliteta usluga i organizacije posla i onoga što građani dobijaju", naglašava Stojiljković, dodajući da se, kada je reč o radu na daljinu, javni sektor ne razlikuje previše od privatnog, u kojem svako ko može da organizuje rad na takav način i tako posluje.
 
Rad od kuće meri se učešćem broja zaposlenih koji su obavljali posao od kuće u ukupnom broju zaposlenih, piše u anketi o radnoj snazi. Prema statističkim podacima, za četvrti kvartal 2020. u rad od kuće bilo je uključeno 9,2 odsto zaposlenih od njih 2,92 miliona. To je za 0,1 odsto manje u odnosu na prethodno tromesečje, a za 0,5 procenta više u odnosu na isti period 2019, pokazali su podaci ankete o radnoj snazi.
 
Inače, rad od kuće je zasad omogućen kroz Zakon o radu, i to članove 42 i 50, samo kao vrsta ugovora o radu i kao povremeno obavljanje poslova od kuće, uz saglasnost zaposlenog i poslodavca.
  • buducnost

    07.03.2021 12:14
    roboti svake vrste
    Razumna mera kada je u pitanju pandemija i zastita zdravlja,ali cini mi se da i vise od trecine radi od kuce i kad treba i kad ne treba, tacnije radi gotovo nista.Zasto da im poreski obveznici placaju grejanje,struju,internet,sluzbena kola,olovke i rokovnike,neka barem to placaju sami i ubuduce.Razdvojiti efikasne i one koji to nisu,puno ih je u opstinama,katastrima,sudovima,agencijama....samo sede kod pedikira i u kaficima,a predmeti u prasini,nereseni.Mada,mislim da su i sami svesni da polako postaju proslost,sve je elektronski.
  • Yo

    07.03.2021 11:03
    Pretrgli se od posla
    Hahahaha... Da, da, rade, kako da ne. Ove državne službenike koje ja znam, koji kao ''rade od kuće'' ustvari ne rade ništa. Ali bukvalno ne rade ništa već godinu dana ali uredno primaju platu.
  • Mile rent-a mozak

    07.03.2021 10:27
    Jedva čekam da se završi gradnja stanova za pripadnike "službi bezbednosti" da vidim kako će da izgleda njihov rad od stana? Do tada zadovolji ćemo se cifrom od 145 000 botovao, oni i onako nema gde više da se zbiju po kancelarijama. Maksimum 5 ljudi na jednom, zbog epi mera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija