Prostran o ukidanju subvencija za poljoprivrednike: Objašnjenje da je to zbog jeftinijeg goriva je neracionalno

Objašnjenje da je subvencija za gorivo od 1.200 dinara po hektaru poljoprivrednicima u Srbiji ukinuta zbog pojeftinjenja goriva je neracionalno, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.
Prostran o ukidanju subvencija za poljoprivrednike: Objašnjenje da je to zbog jeftinijeg goriva je neracionalno
Foto: Pixabay
On je za Betu rekao da direktna davanja poljoprivrednicima moraju biti dugoročna, bar pet godina da bi se omogućilo planiranje investicija.
 
Ministarstvo poljoprivrede neće ove godine dati subvencije za gorivo jer je, kako je rekao ministar Branislav Nedimović, gorivo pojeftinilo i da je ta finansijska podrška bila jednokratna pošto je nafta 2019. godine koštala 169 dinara, a da je sada 16-17 dinara jeftinija.
 
Nedimović je rekao da je i prošle godine isplaćena ta subvencija uoči izbijanja pandemije, pošto se nije znalo kakva će biti situacija na tržištu energenata, ali je kasnije došlo do dramatičnog pada cene dizela od 30 do 40 dinara po litru.
 
"Subvencije, koje su desetak puta veće nego u Srbiji daje i EU, a poljoprivrednicima u Srbiji su neophodne da bi povećali produktivnost i konkurentnost", rekao je Prostran.
 
Nivo agrotehnike u Srbiji je, prema njegovim rečima, nizak i poljoprivrednici će, da bi uštedeli gorivo, slabije obraditi zemljište što će smanjiti rod i konkurentnost na liberalnom tržištu.
 
"Zemlje EU za podršku poljoprivredi izdvajaju do 40 odsto evropskog budžeta", rekao je Prostran.
 
Dodao je da je rast poljoprivrede prošle godine bio četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu i da je to trebalo "nagraditi". Poljoprivreda je, kako je rekao, obezbedila i prehrambenu sigurnost za vreme pandemije i logično je podržati je pre nego neke sektore koji "padaju".
  • Jelena

    11.03.2021 00:58
    SRAMOTA
    Pa zašto bi država pomagala poljoprivrednicima i ljudima na selu?!
    Treba sve do kraja obezvrediti, raseliti stanovništvo u gradove i prodati za sitne pare tajkunima, šeicima i mafijašima.
  • bane

    07.03.2021 20:53
    Bolje se informisite!
    U narednih 15 dana sva registrovana domacinstva dobice po 4.000 dinara/ha na ime regresa za dizel gorivo!
    Prostran bi mogao da ne lupeta!!
  • Xx

    07.03.2021 17:31
    C
    Na ovu temu nema ni kpmentara ,toliko je bitna za većinu, šta me briga što tamo neki seljak baca svoje prizvode, svoju muku ,svoj rad.Pisala sam mlad čovek og 19 godina ,napusti malinjak u okolini Valjeva i ode u Nemačku na rad.Blago nama!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.