Preminuo Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika"

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika", preminuo je danas u 70. godini.
Preminuo Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika"
Foto: Youtube screenshot (Suzanin izbor)
Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.
 
Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira u Generaciji 5. Jedan od pradeda mu je bio akademik Jovan Žujović, a drugi solunac i poslanik Aleksa Žujović. Bio je oženjen glumicom Zlatom Petković.
 
Kada je imao 12 ili 13 godina, napisao je muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Kada je imao 16. godina, poslao je svoju kompoziciju "Pesnik mira", koju je pevala Lola Novaković, kojom je Jugoslavija trebalo da se predstavi na Evroviziji 1968. Godine 1976. njegovu kompoziciju "Baj, baj, baj" izvela je Bisera Veletanlić na istom takmičenju, ali ovoga puta u Opatiji. 
 
Kao mladić je nastupao u grupi "Vragolani", a zatim u grupi "San". 
 
Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta, koji je bio pevač grupe "San", poginuo je od strujnog udara na koncertu u dvorani Čair u Nišu 1975. U znak sećanja na njega, snimio je album "Uspomene". Sedamdesetih godina je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: "Sve što smo želeli, sve što smo hteli. To su nam dali, crveno-beli". Njegova pesma "Halo, halo" u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. Njegova pesma "Princeza" u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984.
 
Grupu "Balkanika" je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta. Predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, zajedno sa svojim bendom; pesma se zove Nova deca. Pesma je ušla u finale Evrovizije.
 
Sanja je pisao i muziku za filmove i serije, među kojima su "Vukovar, jedna priča" i "Selo gori, a baba se češlja".
  • Đura

    07.03.2021 18:57
    Užasna vremena.
  • Allfather

    07.03.2021 17:10
    Pozdrav Sanja... Neka još bolja muzika na nekom još boljem mestu... Hvala za to kako si 'kombinovao note'!
  • Duda

    07.03.2021 15:02
    dukica5r@gmail.com
    Neka mu je vecna slava. Pokoj mu dusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija