Priča o još jednoj (ne)radnoj grupi: "Licemerno je sedeti u Vladinom telu za bezbednost novinara dok nam ta ista vlast crta metu na čelo"

O unapređenju položaja medijskih radnika i poboljšanja njihove bezbednosti govori se godinama unazad, zbog čega je i osnovana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara. Poslednji napad na novinare KRIK-a, u kojem su učestvovali i narodni poslanici, pokazao je da je čitava priča o bezbednosti bila isprazna, zbog čega su pojedina novinarska udruženja odlučila da istupe iz radne grupe za bezbednost.
Priča o još jednoj (ne)radnoj grupi: "Licemerno je sedeti u Vladinom telu za bezbednost novinara dok nam ta ista vlast crta metu na čelo"
Foto: 021.rs

Fondacija "Slavko Ćuruvija", Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres" istupili su u subotu iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, zbog ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara počela je sa radom u decembru prošle godine. Iako je od januara 2017. aktuelna Stalna radna grupa za bezbednost novinara, još 2018. veliki broj članica "zamrznuo" je svoje članstvo u istoj zbog nezadovoljstva njenim radom. Po osnivanju Radne grupe u decembru 2020. iz Vlade Srbije saopšteno je da je dosadašnji rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara ukazao na potrebu da se rad na tom problemu institucionalizuje kako bi se efikasnije reagovalo u slučaju napada na novinare i kako bi se pratile sve radnje preduzete u cilju zaštite njihove bezbednosti.

Upravo Vlada je u decembru 2020. formirala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, kao i Radnu grupu za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji za period 2020-2025. godine.

Međutim, predstavnici vlasti nastavili sa napadima na novinare i novinarke, targetirajući ih kao neprijatelje društva. Za pet novinarskih udruženja kap je prelila čašu kada su prorežimski tabloidi novinare KRIK-a doveli u vezu sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, direktno ugrožavajući bezbednost istraživačkih novinara i novinarki.

I dok je predsednik države Aleksandar Vučić poručio da se novinarima dozvoli da rade svoj posao, nakon čega se konačno oglasila i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, poslanici SNS-a su u Skupštini Srbije nastavili da diskredituju novinare.

Novinarka KRIK-a Jelena Radivojević kaže za 021.rs da su novinari ove redakcije često meta napada kako predstavnika vlasti, tako i provladinih medija. Kako ukazuje, nikada do sada njihova bezbednost nije bila toliko ugrožena, niti su do sada bili označeni kao članovi jedne kriminalne grupe koja je u krvavom u ratu sa suparničkim klanom. 

"Zastrašujuće je i koliko lako se kroji paralelna realnost u kojoj novinari KRIK-a nisu ti koji su godinama unazad pisali i upozoravali na klan Veljka Belivuka i otkrivali veze koje je ova grupa imala u vrhu vlasti i policije, pa su tako u tom paralelnom univerzumu tabloidi ti koji su prvi i jedini pisali o ovoj temi. Svesno se radi na rušenju ugleda naše redakcije i zastrašivanju, ali se čini da je ova situacija uspela da probudi solidarnost među kolegama – videli smo da je pet udruženja istupilo iz Radne grupe za bezbednost novinara smatrajući da nije bilo adekvatne reakcije na ove strašne napade. Smatrali su da je licemerno da sede u Vladinom telu za bezbednost novinara dok nam predstavnici iste te vlasti crtaju metu na čelu, napad na KRIK je orkestrirani napad na čitavu novinarsku profesiju", poručuje Radivojević.

SĆF: Jedno od najozbiljnijih targetiranja novinara u poslednjih desetak godina

Iz radne grupe najpre je izašla Fondacija "Slavko Ćuruvija" (SĆF). Izvršna direktorka SĆF Ivana Stevanović za 021.rs navode da je neposredan povod za napuštanje radne grupe "zid ćutanja" sa kojim se javnost susrela prethodne nedelje u vezi sa napadima na novinare KRIK-a. Navodi da je izuzetno važno to što je Skupština Srbije preuzela čitav narativ od tabloida, te nastavila da crta metu novinarima. Stava je i da je ovo jedan od najozbiljnijih slučajeva targetiranja novinara u poslednjih desetak godina. 

"Mi smo smatrali da radna grupa mora saopštenjem da pošalje apel da se sa ovakvim napadima što pre prestane, ali se to nije dogodilo. Da ne pričamo o narednom koraku kojim bi morali da preduzmu sve moguće mere da se pomenuti novinari i zaštite, počevši od bezbednosne procene, pa do svih drugih stvari koje stoje na raspolaganju predstavnicima policije i tužilaštva. Tužilaštvo je imalo priliku da demantuje sve te napade, ali oni to nisu učinili. Moram da kažem i da je grupa relativno skoro formirana i da nije ni bilo beskrajno puno vremena da se sve potrebno i odradi, u prvih par sastanaka smo se više bavili organizacijom same radne grupe, ali u našem planu rada stoji da bi na slične stvari radna grupa morala da odreaguje, što se nije desilo pa smo odlučili da istupimo", poručuje Stevanović.


Foto: Pexel/brotiN biswaS

Generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije Tamara Filipović navodi da je ovo udruženje iz radne grupe istupilo jer nije bilo vidljivog poboljšanja kada je u pitanju bezbednost novinara. 

"Mi nismo videli neko poboljšanje, naprotiv, verbalni napadi i uvrede upućene novinarima koje najčešće potiču od političara nastavljeni su i posle našeg ulaska u grupu u kojoj se nalaze i predstavnici države. NUNS je na sastancima ukazivao na napade i targetiranje novinara koji rezultiraju njihovom nesigurnošću. Poslednji je bio slučaj napada na novinare KRIK-a kada se niko iz radne grupe nije oglasio, naravno osim medijskih udruženja. Radna grupa se nije oglasila saopštenjem, samo je posle nekoliko dana Ministarstvo kulture i informisanja izašlo sa nekim opštim saopštenjem. Nismo mi tu da vaspitavamo ljude koji obavljaju najviše državne funkcije", priča Filipović za 021.rs.

Dodaje i da smo kao društvo bili svedoci toga da na nekoga krene hajka iz Skupštine Srbije, potom se preseli na društvene mreže, te da potom rezultira napadom na novinare na ulici. Do predstavnika vlasti ne dopire da to ne treba da se radi i da su oni najodgovorniji za atmosferu koja se prema novinarima kreira u društvu. 

UNS: Ne možete da promenite nešto ako odustajete posle prve prepreke

Da je postojanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara bitno, smatra direktor UNS-a Vladimir Radomirović.

"Bez postojanja jedne ovakve radne grupe ne može se doći do pomaka u pogledu bezbednosti i zaštite novinara. I ja kao urednik 'Pištaljke' mogu da kažem da smo i mi bili izloženi pretnjama. Podsetiću vas i na to da je ubijeno 17 srpskih i albanskih novinara na području Kosova i Metohije, kao i na ubistvo 16 novinara RTS-a u NATO bombardovanju. Između ostalog, zbog rešavanja i ovih pitanja postojanje radne grupe je od velikog značaja. Ove nedelje će biti sastanak izvršnog odbora UNS-a, jedna od tema će biti i naše članstvo u radnoj grupi. Lično mislim da nema razloga za istupanje. Ne vidim zašto su ostala udruženja izabrala istupanje, jer šta god da radite, ne možete to da uradite ukoliko odustanete posle prve prepreke. Poenta ove radne grupe je da su u njoj funkcioneri koji su na vrhu vlasti i koji treba da svojim zalaganjem i uticajem da doprinesu da se neke stvari pomere i da krene poboljšanje opšte medijske situacije u zemlji", kaže Radomirović za 021.rs.

Ministarstvo pozvalo na preispitivanje odluke

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je udruženja i asocijacije koje su istupile iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da još jednom preispitaju svoju odluku. Kako navode u saopštenju oni zahtevaju preispitivanje odluke "kako bismo mogli da nastavimo zajednički rad na poboljšanju bezbednosti i zaštiti novinara, a sve u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja".

"Za tri meseca rada ova Radna grupa je pokazala da može zajedno, ne samo svojim predlozima, već i konkretnim delovanjem u okviru svog  mandata, da pruži veliki doprinos da se bezbednost novinara poboljša i da se njihova zaštita podigne na viši nivo. Podsećamo da je realizacija projekta 'SOS telefon' samo jedan mali, ali značajan korak u tom procesu kroz koji je put u ostvarivanju zaštite novinara precizno trasiran, a sve u cilju pravovremene i efikasne zaštite novinara", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je na narednom sastanku, koji je planiran ovog meseca, bilo prostora da se razmotre sve aktuelne teme koje su vezane za bezbednost i zaštitu novinara.

Od početka januara u funkciji je i besplatni SOS telefon na broju 0800 100 115 koji je namejen svim novinarkama i novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost. Ova usluga pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a na telefonske pozive odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medisjskim radnicima.

  • Pera

    16.03.2021 06:56
    Radno telo ili ne ( radno ) telo ?! Zabrinjava vise sto deo politicki pismene javnosti glasnije ne progovori !KRIKNE!
  • Rekvijem

    15.03.2021 20:34
    Uns- Udruženje napredne stranke?
  • /

    15.03.2021 19:07
    Vlast se ponasa kao najgori okupator

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija