Prosvetari traže da i učitelji pređu na onlajn nastavu

Sindikat obrazovanja Srbije uputio je danas nadležnima predlog da se zbog epidemiološke situacije u celom obrazovnom sistemu pređe na onlajn nastavu i rad.
Prosvetari traže da i učitelji pređu na onlajn nastavu
Foto: Pixabay
"Smatramo da bi u ovom trenutku trebalo obustaviti neposrednu nastavu u ustanovama obrazovanja, od predškolskog do visokog, do smirivanja krize, kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece", naveo je taj sindikat.
 
Kako se navodi u dopisu upućenom premijerki Srbije, Ministarstvu prosvete i Kriznom štabu, prema podacima sindikata, broj obolelih učenika i zaposlenih u obrazovanju je veliki i opšta situacija je sve teža i zbog sve većeg broja zaposlenih na bolovanju izvođenje nastave je dovedeno u pitanje. 
 
I Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je da je ponovljena pogrešna odluka Кriznog štaba da u neposrednoj nastavi ostanu mlađi razredi osnovne škole, od prvog do četvrtog razreda.
 
Odluka da se prvi segment osnovnog obrazovanja i dalje odvija u neposrednom nastavnom procesu, posledica je amnezije Кriznog štaba kada smo prema istom scenariju iz decembra imali dramatične situacije u školama širom Srbije, upozorava USPRS.
 
Taj sindikat podseća da je mnogo puta naglašavao koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta, a od medicinskog dela Кriznog štaba upoznati su da su deca tog uzrasta asimptomatski prenosioci, tako da su bili suočeni sa dodatnim stresom, brinući za sopstveno i zdravlje porodica.
 
"Značajan porast obolelih učitelja bio je posledica takve odluke, jer se transmisija virusa odvijala kako u učionici, tako i među učenicima, kao i članovima njihovih porodica. Postavljalo se pitanje o skraćivanju broja radnih dana u prvom polugodištu, jer su direktori škola zbog naglog porasta broja obolelih učitelja, bili u nemogućnosti da obezbede adekvatne zamene", ukazuje sindikat.
  • Nastavnik

    29.03.2021 22:37
    Zar nikome ko kritikuje "prosvetare" nije palo napamet da mi ne odlučujemo o tome da li će nastava biti onlajn ili će se realizovati u školi. Više instance se za to pitaju.
    Vi što napadate moju branšu podsećate na one kupce koji u hipermarketima viču na prodavačice zato što je sve skupo. Mislite na da nama sve ovo odgovara? I da mi radimo tako što želimo?
    I da mi volimo Gugl učionice? NEKO je to smislio, izdaleka, jer mu takve buduće generacije trebaju, nepismene. Ko nas pita za bilo šta.
    Žao mi dece.
  • Zos

    16.03.2021 10:06
    Zatvorite škole, kome treba diploma, ama kupice je.
  • Detelinarac

    16.03.2021 09:25
    Ajde sad hocete i povecanje plata? Primate pune plate godinu dana a radite 60% manje.... nemojte kukati nego nam obrazujte decu kako treba! Kakva crna online nastava za decu od 1. do 4. razreda, pa evo u Tozinoj skoli ima preko 28 razreda od 1.do4., to je minimum 840 dece, od toga u skolu ne ide mozda 10% i od tih 10% vecina je u samoizolaciji zbog roditelja koji su zarazeni ili bili u kontaktu sa zarazenima... ajde ne preterujte sad, razumem za srednjoskolce i studentr jos i nekako, sve ostalo je totalna glupost raditi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija