U Beogradu popunjene kovid bolnice, prijem novih pacijenata samo kada se neki otpusti sa lečenja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek upozorio je danas da je ogroman pritsak na kovid sistem i da u bolnicama u Beogradu gotovo da nema slobodnih kreveta, koji se oslobađaju samo prilikom otpusta.
U Beogradu popunjene kovid bolnice, prijem novih pacijenata samo kada se neki otpusti sa lečenja
Foto: 021.rs
Đerlek je za RTS rekao da su brojevi izuzetno upozoravajući i zabrinjavajući i da je za vikend, kada brojevi novozaraženih obično padaju, bilo čak 4.600 novozaraženih i 4.500 hospitalizovanih sa 219 obolelih na respiratoru.
 
"Lekari su na izmaku snaga. Samo u ponedeljak je bilo 5.135 pregleda u kovid ambulantama, od toga 3.700 prvih pregleda, 280 prijema u bolnice. Pacijenti se voze u Kruševac, prebacuju se interklinički", naveo je Đerlek i ocenio da je očigledno da postojeće mere nisu dale rezultate.
 
Rekao je da će biti prinuđeni da KBC Zvezdaru u potpunosti vrate u kovid sistem, što će teško biti dovoljno za postojeći trend priliva novoobolelih.
 
Ukazao je da je u Novom Pazaru izuzetno loša epidemijska situacija i da je posle Beograda, taj grad najveće žarište u Srbiji.
 
"U bolnicama je trenutno 155 ljudi što je najveći broj u poslednjih pet meseci. U ponedeljak je bilo 79 novih slučajeva, a veliki broj građana se leči kod kuće", naveo je Đerlek i dodao da je u tom gradu vakcinisano svega 5,2 odsto ljudi.
 
Prema njegovim rečima, imunizacija treba da se ubrza kako bi se epidemija stavila pod kontrolu i strategija za vakcinaciju se stalno usavršava.
 
"Uvedeni su pilot projekti u Sremskoj Mitovici i Kruševcu, za tri dana je povaćan broj vakcinsanih za 9.000. Ušli smo u ruralna područja, kako ne bi nastao neki potencijalni džep koji bi mogao da izazove novo žarište", rekao je Đerlek i dodao da država želi da imunizacija počne i u velikim kompanijama u kojima treba da se obavi anketa o zainteresovanosti za vakcinaciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.