Operacije selektivne dorzalne rizotomije uskoro i u Kliničkom centru Srbije

U okviru Nacionalnog dana davanja koji organizuje Srpski filantropski forum prikupljena su sredstva za kupovinu aparata za neuromonitoring za koji su donaciju izdvojili Ambasada Malteškog reda zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

Ovaj uređaj omogućava izvođenje operacija pacijenata sa spasticitetima nogu. Do sada su pacijenti - deca slati u Tursku i SAD za ovakve operacije.

"Zahvaljujući ovom uređaju mi smo nakon edukacije naših lekara spremni da započnemo operacije na kičmi kod dece koji kao posledicu imaju onesposobljavajuće spasticitete nogu. U početnoj fazi imaćemo pomoć iskusnih lekara iz Nemačke sa kojima smo već dve godine u kontaktu. Na taj način moći ćemo da formiramo ekipu uz pomoć iskusnih hirurga iz Nemačke, kako bi što pre počeli sa ovim operacijama čime ćemo smanjiti troškove koji su izdvajani za slanje dece u inostranstvo, plaćanje bolničkih troškova i putovanja (svaka operacija košta više od 20.000 eura). Ovim će se bitno smanjiti i napori pacijenata i pratilaca kada je reč o prevozu", rekao je direktor Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije Miloš Joković.

Vrednost ovog aparata je oko 8 miliona dinara, a polovinu sume donirala je Ambasada Suverenog Vojnog Malteškog reda u Republici Srbiji zajedno sa LDS Čeritiz Srbija iz Solt Lejk Sitija iz Sjedinjenih Američkih država, Aleksandar Hangimana i Menpauer Grup Srbija.

"Do sada je potrošeno više od 1,5 miliona eura samo za slanje dece na ovu operaciju u inostranstvo preko Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu. Sada su stvoreni preduslovi da se ova operacija obavlja u našoj zemlji i time oslobode fondovi za lečenje drugih bolesti za koje ne postoji uslovi u Srbiji" rekao je izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma koji je u isto vreme i predsednik Nadzornog odbora za lečenje dece u inostranstvu Veran Matić.

Sredstva su prikupljena u okviru obeležavanja Nacionalnog dana davanja koji je po treći put organizovao Srpski filantropski forum. Tokom kampanje prikupljeno je ukupno preko 5 miliona dinara za podršku Nacionalnom prevodilačkom centru za znakovni jezik, za ugradnju lifta za osobe sa invaliditetom na bazenu u Šapcu i za pomenuti uređaj za Kliniku za neurohirurgiju.

  • P

    17.03.2021 16:07
    Zdravstvo nam je katastrofa jako se malo para ulaze sve pare idu na plate i penzije i kupivinu glasova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija