Kad poslodavac da novac radniku koji se vakciniše - dokaz da zaposleni nije zamenljiva roba

Kompanija iz Paraćina koja zaposlene nagrađuje bonusima ako se vakcinišu protiv korone, stala je rame uz rame sa mnogim svetskim firmama koje pružaju novčanu stimulaciju za imunizaciju.
Kad poslodavac da novac radniku koji se vakciniše - dokaz da zaposleni nije zamenljiva roba
Foto: 021.rs
Rukovodioci paraćinske firme svakog zaposlenog do 40 godina nagrađuju sa 6.000 dinara, a starijeg od 40 sa 4.000 dinara.
 
Odluku paraćinskog poslodavca pozdravljaju sindikati i stručnjaci za radno pravo. U novčanom motivisanju zaposlenih na vakcinaciju ne vide ništa loše, nemoralno, neetično ili nezakonito, piše Politika.
 
Pravnica Olga Vučković Kićanović ovaj potez posmatra kao dobru investiciju u zdravlje zaposlenih koja je dokaz da ih poslodavac ne smatra "zamenljivom robom".
 
"Pretpostavljeni je pokazao da želi da ih zadrži, zdrave i produktivne, posebno imajući u vidu da ovde nije reč o uslovljavanju, već o ponudi koju svaki zaposleni može da odbije, ako smatra da je vakcina veće zlo od same korone. Situacija bi bila drugačija da poslodavac samoinicijativno stavi cepivo kao uslov za zasnivanje radnog odnosa ili zadržavanje posla", objašnjava za Politiku Vučković Kićanović.
 
U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata podržavaju proces imunizacije, kao jedan od ključnih efekata koji će dovesti do izlaska iz nezapamćene krize.
 
"Vakcinacija mora biti dobrovoljna za sve građane, pa tako i za zaposlene. Niko ne sme naterati radnika da se pelcuje ukoliko to ne želi, ali poslodavac može da stimuliše zaposlenog da se brže odluči na taj korak", podseća Ranka Savić, predsednica ove asocijacije.
 
Kako kaže Savić za Politiku, takozvano vršenje pritiska na zaposlenog da se vakciniše nije dozvoljeno.
 
"Stimulacija u vidu 6.000 dinara je nešto što je u skladu sa zakonom, sve dok je odluka na radniku. Bilo bi dobro da je mnogo više ovakvih pretpostavljenih u Srbiji. Poslodavca iz Paraćina treba uključiti u Krizni štab, jer mnogo bolje razume propise zaštite ekonomije, od mnogih koji sada borave u Štabu", uverena je Savić.
 
Ona dodaje da se ekonomija štiti dobrim merama, kontrolom tih mera, smanjenjem stope smrtnosti i zaražavanja.
 
I u Savezu samostalnih sindikata Srbije pozdravljaju potez paraćinske firme, a Duško Vuković, potpredsednik saveza, naglašava za Politiku da ova fabrika time simbolično poručuje da joj je zdravlje radnika izuzetno važno.
  • Logi

    18.03.2021 23:12
    citiram zakon
    Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima

    Zabranjeno je oglašavanje leka radi podsticanja na propisivanje i izdavanje lekova davanjem ili obećavanjem finansijskih, materijalnih ili drugih koristi.

    Zabranjeno je reklamiranje sledećih lekova opštoj javnosti:
    6) lekova za infektivne bolesti;
  • H8er

    18.03.2021 12:11
    Voleo bih da vidim ove što rokaju minuse da se nadju u situaciji kao ja da sam zbog izlozenosti na poslu dobio koronu, plata kasni vec mesec dana, a ugovor istice za 10 dana. da je srece da je mene poslodavac hteo ovako da zastiti.
  • Joki

    18.03.2021 11:47
    Diskriminacija
    Od silne dobrote su progurali diskriminaciju svojih radnika po godinama pa im nude razlicite cifre. Zasto me to asocira na vodju kartela koji svima daje na kap, dok penzionerima uvek daje bonus, a istovremeno nezaposlenima nikad nista nije dao za pomoc. Veeeelika je mrznja i patologija u tom coveku. Zato ga i poslodavci na lokalu kopiraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.