Zelić: Ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije u Srbiji

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izjavio je danas da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije protiv korona virusa, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema AstraZeneke vakcine.
Zelić: Ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije u Srbiji
Foto: 021.rs
Zelić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je kontinuirano praćena bezbednost i AstraZeneka vakcine, čija je primena bila suspendovana u pojedinim zemljama, ali i svih drugih.
 
"Trenutno imamo 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneka vakcinu, ali su su one sve bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine - bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo", rekao je Zelić.
 
On je istakao da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, opstrukcije i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutost u EU.
 
"Ostajemo na onom putu koji je najbitniji - to je put vakcinacije", rekao je Zelić i dodao da svakodnevno prate izveštaje o svim neželjenim reakcijama.
 
Zelić je naveo da se od 626 slučajeva neželjenih reakcija, njih 200 odnosilo na Fajzer vakcinu, 224 na Sinofarm, 118 na rusku i 82 na AstraZeneku. On je naglasio da svi ti slučajevi spadaju u kategoriju blažih bilo lokalnih ili sistemskih neželjenih reakcija. Na pitanje da li je bilo građana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić je odgovorio da je bilo nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.
 
"Ukupno su četiri povezana s vakcinama. Prijavljuju se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze sa vakcinama i to je jako bitno da građani razumeju da se mi maksimalno posvećujemo svakom ovom slučaju, da istražujemo šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu pre svega populacije, ali i zaštiti od kovida", objasnio je Zelić.
 
On je ukazao da, kada se uporede sve te neželjene reakcije, ne mogu se staviti u istu kategoriju sa onim što može da izazove korona virus. Zelić je naveo da su građani koji su bili u bolnicama sada dobro i da nikakvih dugotrajnih posledica nije bilo.
 
"Pokazalo se, što nas posebno raduje, da su vakcine, i pored onoga što se govorilo da su brzo razvijene, naprotiv izuzetno bezbedne, ali i efikasne", rekao je Zelić.
 
On je naglasio da je ovo prelomni trenutak u vakcinaciji i da se očekuju efekti do kojih je došlo u Izraelu, Emiratima i SAD, kada nema više u bolnicama onih koji su se vakcinisali, zato što vakcine sprečavaju dve ključne posledice - hospitalizaciju i smrt.
 
"To je ono čega neće biti ubuduće, ako nastavimo vakcinaciju ovim tempom", naglasio je Zelić.
  • Ime

    20.03.2021 21:00
    Naslov
    A umrlih? Od vakcine, kao nema?
  • SalamanderStari

    20.03.2021 20:51
    ?
    Tromboliza je razlaganje tromba a tromboza je stvaranje ugrušaka. Da je neželjeno delovanje tromboliza bili bi svi srećni (da razgrađuje postojeće tromboze),ali je problem ili u stvaranju tromba ili u trombocitopeniji što se te reči tiče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.