Železničari odložili protest

Protest železničkih radnika Srbije zakazan za utorak, 23. mart, odlaže se zbog "sve lošije epidemiološke situacije i sve većeg broja preminulih, kao i zbog ogromnog rizika od zaražavanja zaposlenih koji bi došli na protest", saopštio je Glavni štrajkački odbor.
Železničari odložili protest
Foto: 021.rs
Štrajkački odbor, u čijem su sastavu predstavnici pet sindikata zaposlenih u kompanijama železnica Srbije, odlučio je da se najavljeni protest odlaže najkasnije za 15. april, uz napomenu da se može održati i ranije, što će zavisiti od epidemiološke situacije.
 
Protest zbog niskih zarada sindikati su zakazali pre pet dana, posle više bezuspešnih pokušaja da rešenje za svoje zahteve nađu u pregovorima sa poslovodstvima i Vladom Srbije kao osnivačem železničkih preduzeća.
 
Na konferenciji za novinare predsednici pet sindikata tada su saopštili da su plate zaposlenih sa srednjom stručnom spremom ispod minimuma tako da im se doplaćuje do minimalne zarade, dok zarade zaposlenih sa fakultetskom diplomom iznose oko 40.000 dinara.
 
Takođe, sindikalci su objasnili da je novim kolektivnim ugovorom predviđeno da cena radnog sata železničara bude 77,53 dinara. To je znatno manje od 183,93 dinara, koliko prema odluci Vlade Srbije iznosi najniža cena radnog sata za 2021. godinu. Novi kolektivni ugovor potpisali su neki sindikati koji nisu u Štrajkačkom odboru.
 
Vlada Srbije je sredinom 2015. donela odluku o statusnoj promeni kompanije Železnice Srbije, kojom su izdvojena i osnovana nova akcionarska društva – Infrastruktura železnice Srbije, Srbija kargo i Srbija voz. U svim tim društvima država je ostala najveći akcionar i glavni poslodavac.
  • Petar.

    21.03.2021 21:37
    koliko kosta sramota
    Dali sam dobro procitao i razumeo. Neki od sindikata je podpisao kolektivni ugovor za cenu jednog radnog sat 77 j....ih din.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.