Ujedinjeni protiv kovida kritikovali vakcinaciju stranaca u Srbiji i postavili osam pitanja

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida kritikovalo je danas odluku Srbije da se strani državljani bez prebivališta u našoj zemlji pozovu na vakcinaciju u Beograd.
Ujedinjeni protiv kovida kritikovali vakcinaciju stranaca u Srbiji i postavili osam pitanja
Foto: FoNet
Kako ocenjuju, ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično, i postavljaju niz pitanja o načinu kako je organizovana vakcinacija stranaca u Srbiji.
 
"Poslednjih nekoliko dana, a posebno dana 27. marta, vlast praktično poziva, ili u najmanju ruku dopušta i ohrabruje strane državljane da u kolonama ulaze u zemlju i masovno opsedaju punktove za vakcinaciju, gde preko reda dobijaju vakcine koje su obezbeđene za građane naše zemlje. Da ne ulazimo u nabrajanje očiglednih pravnih i medicinskih konsekvenci nastale situacije, ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično. Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva (koja ne postoji!) i sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti (koje, takođe, ne postoji)", navode u saopštenju.
 
Kako navode Ujedinjeni protiv kovida, uz vapaje medicinskih radnika i časnih rukovodilaca pojedinih zdravstvenih ustanova, koji svedoče o kritičnoj epidemiološkoj situaciji, odgovorni istovremeno svesno dozvoljavaju šizofrena istupanja članova sopstvenog tzv. Kriznog štaba".
 
"Ta istupanja vređaju logiku i zdrav razum, a kojima ne samo da se sluđuje i dezinformiše stanovništvo, već se suštinski podstiče stvaranje, održavanje i prevladavanje atmosfere potpunog nepoverenja, negacije nauke i struke i slepog srljanja u katastrofalni epidemijski scenario", ističe ovo udruženje.
 
Dodaju da se na ovaj način, uz svakodnevne primere kršenja protivepidemijskih mera od strane najviših državnih činovnika, direktno sistematski minira sprovođenje proklamovanih protivepidemijskih mera, ugrožava proces vakcinacije i produžava u beskraj stanje preopterećenosti zdravstvenog sistema i daljeg iscrpljivanja malobrojnog medicinskog kadra.
 
"Postoje osnovi sumnje, te opravdana bojazan da su podaci koje odgovorni saopštavaju o zaražavanju stanovništva nepotpuni, haotično prikupljani, nestručno prezentovani i namerno prepravljani, uključujući i podatke o smrtnosti od kovida u našoj zemlji. Na ovaj način se veštački umanjuje težina trenutne epidemijske situacije i održava lažna slika da zdravstveni sistem drži epidemiju pod kontrolom. Slike redova i otvorenih kafića na Kopaoniku, izigravanje 'šalterske' prodaje hrane i pića širom Beograda, nepoštovanje mera u gradskom prevozu, i sve to bez ikakve realne kontrole ili sankcija, deluju zaista nestvarno kada se upare sa slikama prepunih bolnica, kovid ambulanti, čekaonica ili preopterećenih malobrojnih nekovid ustanova", dodaju u saopštenju.
 
Smatraju da je tragična očigledna i rečita nezainteresovanost i neverovatna nesposobnost vlasti da sprovede mere koje je sama donela.
 
Postavljaju nekoliko pitanja:
 
- Da li je, i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Republici Srbiji?
- Sve i da jeste, da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi?
- Da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani?
- Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze?
- Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države?
- Znaju li članovi Kriznog štaba, posebno oni koji sebe zovu medicinskim delom, kakve sve posledice mogu nastupiti po zdravstveni sistem, iza toga i po sve građane Republike Srbije usled ovakvih neodgovornih postupanja?
- Ko će isplatiti nadoknadu našim zdravstvenim radnicima koji su i za vikend vakcinisali strane državljane i ima li takav rad uopšte cenu, s obzirom da mnogi od njih nisu imali slobodan dan nedeljama a očekujemo da ulaze u crvene zone i da nas leče (sa velikom verovatnoćom da ovakve napore fizički, ali i psihički, uopšte ne izdrže)?
- Hoće li se za par nedelja kad je ovim ljudima potrebna revakcinacija ponoviti ovaj scenario?
 
"Ako se neko iz tzv. Kriznog štaba usuđuje da javno kaže, da u ovakvoj situaciji već sledeće nedelje možemo da očekujemo popuštanje trenutno važećih protivepidemijskih mera (koje su po mišljenju UPK-a i nedovoljne i potpuno neadekvatno sprovedene) ili to svakodnevno javno traži preko medija sa nacionalnom frekvencijom, takvi postupci su ne samo zapanjujuće nestručni i neodgovorni, već i opasni, i mogu se, uz mnogo argumenata, smatrati aktima direktnog ugrožavanja zdravlja i života stanovništva", ističu Udruženi protiv kovida.
 
Oni su pozvali odgovorne da način upravljanja i odlučivanja vezano za epidemiju vrate u pravne okvire, povere ih profesionalcima od znanja i integriteta i uzimajući u razmatranje poznate i više puta pravovremeno predložene mere od strane UPK, naprave jasnu strategiju uspostavljanja kontrole nad epidemijom.
  • Gaudent

    01.04.2021 17:26
    Kada cujem da se neko prijavio za vakcinu 24.01. a jos nije pozvan da se vakcinise, pa pljuje sto se vakcinisu ljudi iz susednih zemala, znam da laze... Licno sam se vakcinisao i sve zavrsio preko e-uprave, nisam cekao ni 10 dana na prvu vakcinu...
  • 1234

    29.03.2021 21:47
    Za Nedima Fejzica
    Drago mi je da imate takav utisak, i da su Vam nasi izasli u susret.
    Vecina sto ovde pljuje nema nameru da se vakcinise, a opet im ne valja ako se vakcinise neko drugi umesto njih. Ni sam se nisam vakcinisao, ali apsolutno nemam nista protiv da kome god uslovi dozvole dodje i primi vakcinu kod nas, ukoliko je zeli. Cak sta vise, ne vidim nista negativno u ovoj situaciji.
  • Bela

    29.03.2021 19:37
    Vakcina
    Prijavila sam se 24 januara za bilo koju vakcinu, naravno preko e- uprave, jos me nisu zvali.Imam 64 godine.Da li su svi iz okolnih zemalja imali prioritet da se vakcinisu? Nemam nista protiv dati drugima kad nama pretekne, ali prvo treba vakcinisati nase drzavljane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija