Predlog da se nesavesnim vozačima trajno oduzmu dozvola i vozilo

Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predvide i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene svoje ponašanje, najavio je direktor Agencije Duško Pešić.
Predlog da se nesavesnim vozačima trajno oduzmu dozvola i vozilo
Foto: Pixabay
Pešić je, gostujući na televiziji K1, rekao da se to odnosi na one najupornije nesavesne vozače, koji se i pored kazni i dalje ponašaju rizično u saobraćaju.
 
"Sada idu izmene zakona i to će biti jedan od predloga Agencije", naveo je.
 
Prema njegovim rečima, tokom osam godina bilo je više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali je među njima bilo i 32 onih koji su do sada dva puta izgubili vozačku dozvolu.
 
"Među onima koji su sakupili 18 kaznenih poena bilo je i 12 doktora nauka", dodao je.
 
Upozorio je da su kada je lepo vreme, tokom letnjih meseci, među najugroženijim učesnicima u saobraćaju pešaci, biciklisti i motociklisti. 
 
Pešić navodi da su tokom leta gotovo idealni uslovi za vožnju, ali da opet u tom periodu ima najviše stradalih u saobraćajnim nezgodama. Napomenuo je da se vozači baš zbog dobrih uslova za vožnju opuste tokom letnjih meseci i upozorio da je veoma opasno kada vozači koriste mobilni telefon tokom vožnje, a naročito kada kucaju poruke.
 
Kaže da najviše poginulih u saobraćajnim nesrećama ima među vozačima i putnicima u vozilima, oko 45 odsto, četvrtinu svih poginulih u saobraćaju čine pešaci, dok je svaki deseti poginuli motociklista.
 
Kako kaže, 36 odsto vozača koji su se sudarili sa motociklistima prvo navedu da ih nisu videli, a da 45 odsto motociklista nastrada u sudaru sa putničkim automobilima. On je apelovo na vozače da zbog lepšeg vremena i povećanog broj motociklista obrate više pažnje na njih u saobraćaju, da više koriste retrovizore i žmigavce.
 
Sa druge strane, motociklisti su manje uočljivi, ali i često pretiču sa desne strane, gde ih vozači drugih vozila ne očekuju, dodao je Pešić.
 
On je povodom nedavne nesreće u kojoj je poginuo dečak na koji je vozio rolere apelovao na roditelje da obrate pažnju gde njihova deca voze rolere, skejt i slično.
  • Goran

    10.04.2021 09:13
    Dozivotna
    Bahate vozace u zatvor na 40 godina, narkomane na dozivotnu robiju,dilere drogom, ubice, silovatelje pi kratkom postupku, smrtna presuda.
  • Vlada

    05.04.2021 10:52
    @Pera

    Oduzimanje instrumenta kojim je počinjeno krivično delo je normalno i ustavno u većini zakonodavstava, uključujući i naše. Da li je ova država sposobna da to sprovede bez korupcije i nepotizma jeste upitno, ali ideja je u načelu potpuno razumna i samo divljaci po drumovima koji su svesni da su ovde na meti mogu da joj se grčevito protive.
  • Pera

    05.04.2021 08:52
    Neka "genijalci" objasne koja je svrha oduzimanja sredstava kojim su dela počinjena osim OTIMANJE tuđe imovine. Šta je jedno, pet, sto... oduzetih predmeta kada će se ista dela ponavljati gomilom istovetnih dostupnih sredstava.

    Zar je to borba protiv kriminala? Ne, to je SAMO oduzimanje kapitala veoma retko nelegalno stečenog. Time se kriminal ne smanjuje. Koliko je "kriminalaca" kojima je korumpirana "pravičnost" oduzela hiljade, milione pa čak i živote.

    Ali, kada idiotima serviraš idiotluke prihvate ih za NORMALNO.

    Čekam odgovor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.