Prostorni plan Srbije do 2035. godine: Gradiće se aerodromi kod Novog Sada i Dobanovaca

Prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naša zemlja dobiće dva nova međunarodna aerodroma - jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada, piše portal eKapija.
Prostorni plan Srbije do 2035. godine: Gradiće se aerodromi kod Novog Sada i Dobanovaca
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naime, kako se navodi, usled prostornog ograničenja na postojećoj lokaciji aerodroma u Beogradu predviđena je nova lokacija na 10 kilometara zapadno od Aerodroma "Nikola Tesla", 24 kilometra od Beograda u neposrednoj blizini autoputa E70 na potezu Grmovac - Dobanovci - Deč, navodi eKapija.
 
Kompleks bi trebalo da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.
 
 
Foto: mgsi.gov.rs
 
Kada je reč o Novom Sadu, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi na oko 15 kilometara jugoistočno od najvećeg grada Vojvodine, u neposrednoj blizini autoputa A1, na potezu Kovilj - Šajkaš - Budisava, sa obuhvatom od oko 300 hektara i kodnom oznakom aerodroma 4E.
 
Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji.
 
Rekonstrukcija postojećih aerodroma
 
Postojeći kompleks Aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu dobiće nove saobraćajne i infrastrukturne objekte, a u planu je i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata, navodi eKapija.
 
U dokumentaciji se navodi i prostorno trasiranje i tehničko definisanje povezivanja sa železničkim i drumskim saobraćajnicama i sistemom gradskog prevoza, formiranje kargo kompleksa i unapređenje postojećih i izgradnju novih aerodromskih sadržaja radi povećanja kapaciteta, u skladu sa očekivanim rastom broja putnika i obima robnog transporta.
 
Na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu planirane su aktivnosti unapređenja usluga izgradnjom nove i rekonstrukcijom postojeće infrastrukture, kako bi aerodrom dobio status intermodalnog centra.
 
Kada je reč o Aerodromu "Morava" u Кraljevu planirana je izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture, kako bi se izvršilo odgovarajuće pozicioniranje namena, sadržaja, objekata i način povezivanja aerodroma na planiranu mrežu autoputeva (Moravski koridor) i drugo.
 
Aerodrom u Prištini očekuje izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture. Planirano je i unapređenje regionalnih veza uspostavljanjem potrebnog obima saobraćaja na relaciji Beograd - Priština.
 
Nacrt Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine na javnom uvidu je do 5. maja.
  • Bojan

    30.04.2021 10:02
    Za Budisavu
    Budisava, Sajkas, Kovilj je idealan predlog za izgradnju aerodroma
  • Molim

    06.04.2021 10:25
    Molim ovaj Režim da ništa više ne pravi i ne zida.

    Samo nek kradu kad već žele i mogu.

    Ali nek se zaustave na krađi. Kvalitet njihovih radova je viđen:
    -popločavanje oko Miletića (da se polomite na popucanim kamenim kockama)
    -Promenada
    -bazen
    -musavi behaton
    ...
  • RVosa

    05.04.2021 21:04
    Samo ako imamo AIR Vojvodina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.