FOTO: U Srbiju stiglo još pola miliona doza kineske vakcine

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekala kontigent sa 500.000 doza kineskih Sinofarm vakcina i naglasila da je, uključujući današnju isporuku, Kina dosad Srbiji isporučila dva i po miliona vakcina.
FOTO: U Srbiju stiglo još pola miliona doza kineske vakcine
Foto: FoNet
"Svih ostalih vakcina imamo nešto malo manje od milion. Sutra kada stigne još 106.470 Fajzer vakcina preći ćemo cifru od tri i po miliona vakcina koje smo dobili. Kada kažem 'dobili' znači 'isporučeno je'", rekla je Brnabić.
 
Brnabić je rekla da su sve vakcine plaćene, kao i 57.600 Astrazeneka vakcina iz Kovaksa.
 
 
Brnabić je rekla da je u Srbiji, u ovom trenutku, 26 odsto od ukupne punoletne populacije vakcinisano makar jednom dozom.
 
"Oko dvadesetak odsto je primilo i revakcinu. Cilj nam je da do kraja aprila imamo 40 odsto punoletne populacije vakcinisano makar prvom vakcinom", istakla je Brnabić.
 
 
Ona je rekla da je u populaciji između 65 i 74 godina starosti u ovom trenutku vakcinisano više od 51 odsto stanovnika.
 
Prema njenim rečima, u starosnoj kategoriji preko 75 godina vakcinisano je više od 42 odsto stanovnika.
 
Ona je istakla da je to izuzetno važno i potrebno da se vakcinišu te dve starosne kategorije, pa onda hronični bolesnici kako bi pritisak na zdravstveni sistem bio što manji.     
 
 
Na pitanje novinara da li se u Srbiji radi istraživanje efektivnosti vakcina i da li se razmatra da građani koji 40 dana posle primljene druge doze vakcine nisu razvili dovoljan nivo antitela prime treću dozu, Brnabić je odgovorila da se u Srbiji radi istraživanje efektivnosti svih vakcina kojima se vakciniše stanovništvo.   
 
"U ovom trenutku naši pokazatelji su jako dobri. Sve ostalo što se tiče eventualne treće doze ja bih ostavila stručnim službama da savetuju Vladu Srbije i Krizni štab", rekla je Brnabić.
 
 
Ona je navela da misli da se u ovom trenutku ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka proizvođača, analiza koje se radi u Srbiji i preporuka relevantnih institucija, to će biti uzeto u obzir.
  • EvoOvako

    05.04.2021 16:11
    Ono što je jasno
    Jeste da i svetski mediji pišu pozitivno o vakcinaciji u Srbiji. I to ne može niko da ospori.
    Ono što je problem jeste da XXL Srbende misle da iza sveg stoji uništenje Srbalja, jer vakcine su tu da unište ljudsku populaciju i da nas svedu na ispod milijarde, jer GejC to želi i slično.
    E sad meni je nejasno, ako su vakcine tu da nas unište, zašto, recimo Danska i ostale skandinavske države to rade?
    Zašto skandinavske države prvo vakcinišu populaciju koja je u zdravstvu, pa starije itd?
    Da li bi ozbiljne države, poput skandinavskih država, zaista dozvolile da ostanu bez CELOKUPNE zdravstvene populacije?
    Najveći problem u Srbalja, jeste nedoslednost, pa zato imamo situaciju da jedan u borbi protiv virusa imamo duge cevi na ulicama, a već dve nedelje posle su tu fudbal, izbori itd. Imamo situaciju da ne možemo bližnjima na sprovod, ali može ispratiti patrijarha i Balaša. I tako u nedogled možemo nabrajati.

  • dragan

    05.04.2021 15:20
    e
    Studentski domovi zdravlja pusti.mesta za ostale puste.Laž do laži.Ja na vakcini i revakcini nisam video red već čim sam ušao dobio vakcinu.Većina neće da se vakciniše,žvalave babe bez maske vuku decu po ulici.Da je ovako rađeno u srednjem veku mi bi i danas imali koleru.Ovo je nabavljeno za preprodaju.Ko primi nek očekuje bar tri doze.I još nešto kinezi su pre osam meseci rekli da vakcina nije medicinska već komercijalna.
  • Jovan

    05.04.2021 14:58
    Aj ne k... Dule
    Pa realno imamo više vakcinisanih od ostalih...i onda se ti pojavis i prd...s nešto preko interneta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija