Železničari najavili protest za 15. april - "40 odsto radnika na minimalcu"

Reprezentativni sindikati železničkih radnika pozvali su sve zaposlene u železničkim kompanijama da se zbog izuzetno lošeg materijalnog stanja okupe 15. aprila na protestu ispred zgrade Vlade Srbije i ispred poslovne zgrade Železnica Srbije u Beogradu, objavio je portal UGS Nezavisnost.
Železničari najavili protest za 15. april - "40 odsto radnika na minimalcu"
Foto: 021.rs
"Dođite da se zajedničkim snagama izborimo za veće zarade, bolje uslove za rad, kao i za mnogo bolji status železnice i železničara", navodi se u zajedničkom pozivu Sindikata železničkog saobraćaja Srbije Nezavisnost, Saveza sindikata železničara Srbije, Sindikata Srbija kargo, Nezavisnog sindikata železničara Srbije i Regionalno-granskog sindikata železnice Srbije.         
 
Sindikati kao razloge za protest navode da 40 odsto zaposlenih dobija minimalnu zaradu, da se njihova primanja obračunavaju na osnovu nezakonite cene radnog sata, da se železničarima isplaćuju najniže nadoknade za topli obrok i regres u odnosu na sva javna preduzeća u Srbiji.
 
Kao razloge nezadovoljstva navode i loše kolektivne ugovore zbog kojih sve više zaposlenih podnosi tužbe koje prete da parališu železničke firme.
 
Ukazuju i da za štete od više milijardi dinara niko nije odgovarao, da je ugrožena bezbednost zaposlenih i urednost železničkog saobraćaja, da se ne poštuju propisi o železnici.
 
Protest železničkih radnika prvobitno je bio zakazan za 23. mart ali je odložen, kako je tada objašnjeno, "zbog sve lošije epidemiološke situacije", navodi UGS Nezavisnost.
  • Kondukter

    06.04.2021 09:22
    Pare
    Pa sta ste cekali do sada
  • Marovic

    06.04.2021 09:18
    Drzava je sluga narodu ne obrn
    Samo napred ljudi 4 godina drzava ne ume da napravi 50 km pruga od Batajnice do Novoga Sada u ravnici uzima se kredit kao da je pruga od 500 km dovode se radnici iz Indije i Bangladesa za 300 eura plate 12 sati rada dnevno kojima drzava takodje ostaje duzna i tih 300 eura plate.

    "Dok beba ne zaplace mama dati sisu nece".

    --

    "Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad"
    Karta za voz od Beograda do Novog Sada, kad pruga bude gotova, neće biti mnogo skuplja nego što je bila do sada, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.
    KOMENTARI 78
    Novi Sad 24.09.2020. | 11:02

    https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/254065/Sednete-u-voz-procitate-dve-tri-poruke-i-stignete-u-Novi-Sad.html

    ---

    Građevinska komora: Indijskim radnicima u Čortanovcima poslodavac uzeo pasoše i ucenjivao ih
    KOMENTARI 14
    Novi Sad 27.01.2020. | 08:17

    https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/233091/Gradjevinska-komora-Indijskim-radnicima-u-Cortanovcima-poslodavac-uzeo-pasose-i-ucenjivao-ih.html

    --

    Istinomer: Indijski radnici koji grade vijadukt u Čortanovcima štrajkuju jer kasne plate
    Indijski državljani na privremenom radu u Srbiji mesecima su žrtve radne eksploatacije, i to radeći na najvećim državnim infrastrukturnim projektima, piše Istinomer.
    KOMENTARI 31
    Novi Sad 19.01.2020. | 07:34 > 10:37

    https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/232497/Istinomer-Indijski-radnici-koji-grade-vijadukt-u-Cortanovcima-strajkuju-jer-kasne-plate.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija