Ugostitelji i zaposleni u ivent industriji zakazali protest za 12. april

Predstavnici udruženja ugostitelja i ivent industrije Srbije najavili su danas zajednički protest u ponedeljak, 12. aprila ispred zgrade Vlade Srbije, ukoliko se ne postigne dogovor sa državom za izlazak iz finansijske krize u kojoj su se našli.
Ugostitelji i zaposleni u ivent industriji zakazali protest za 12. april
Foto: 021.rs
Nakon sastanka održanog 19. marta sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom turizma i telekomunikacija Tanjom Matić i ministrom finansija Sinišom Malim, udruženja ugostitelja i ivent industrije nisu dobila odgovor na svoje zahteve i ponuđene modele rešenja krize u kojoj se nalaze, rečeno je na konferenciji za novinare u Medija centru.
 
Prema rečima predsednika Udruženja noćnih barova i klubova Beograda Miše Relića, problem je u šiframa delatnosti 5630 i 5610 za služenje hrane i pića pod kojim su zavedeni svi ugostiteljski objekti, pa tako država ne može da prepozna noćne klubove i barove kao posebnu delatnost.
 
Jedan od predloga udruženja je da se pomogne kompletnoj ivent industriji i ugostiteljima, koji imaju pad prometa od 70 odsto, time što će država isplatiti 12 odsto za period od godinu dana od ukupnog prometa ostvarenog u 2019. godini, odnosno jedan odsto mesečno.
 
"Potrebno je da se izdvoji 1.200.000 evra, od čega će 700.000 otići državi u narednih sedam dana od isplate, a preostalih 500.000 rentijerima", izjavio je Relić i dodao da, s obzirom na to da noćni klubovi i barovi dovode oko 450.000 turista, na taj način će i preostala suma biti vraćena u državnu kasu.
 
On je istakao da udruženja ne traže novac za profit već da vrate državi dugove.
 
Predsednik Udruženja "Ivent industrija" Boško Bubanja se osvrnuo na komentare da vlasnici treba da zatvore svoje firme kako ne bi ulazile u još veće dugove, rekavši da to nije tako jednostavno.
 
"Veliki je broj preduzetnika u ovoj oblasti, a preduzetnici odgovaraju ličnom imovinom ukoliko zatvore firmu koja je u dugovima, pojavili bi im se izvršitelji na vratima", zaključio je Bubanja.
 
Predstavnici ivent industrije traže i da sale za proslave rade pod istim uslovima kao kafići i restorani.
 
Organizatori su pozvali sve zaposlene u ugostiteljstvu i ivent industriji da se pridruže mirnom protestu uz maske i poštovanje epidemioloških mera i naglasili da na protestu nema mesta politici i raznim grupama, jer je u pitanju ekonomski i socijalni protest. 
  • Bojan

    06.04.2021 17:25
    Zaposleni u ivent industriji - konačno smo našli kategoriju ljudi za čije nas je zaposlenje manje briga nego za ugostitelje.
  • Petar

    06.04.2021 15:43
    Jedino muzicari cute, njih je predsednik na RTS-u prozvao da ne placaju porez ko frilenseri ali su odmah sledecih dana primljeni u vladu i njima je jos pomoc obecana. Koja smo mi drzava kad je su vladi muzicari i estradne pevaljke najbitnije pa im jos i pomaze.
  • v

    06.04.2021 15:23
    Evo predloga: tražite da se dozovle dogadjaji na otvorenom za vakcinisace. Event industrija kreće da živi a mladi će se naprasno zainteresovati za vakcinaciju. Win-win situacija i za vas i za državu, a rizik je zanemarljiv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.