Studenti ETF napravili aplikaciju za dugoročno predviđanje zagađenosti vazduha

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Pavle Šoškić, Nikola Maksić, Marko Skakun i Đorđe Marjanović autori su aplikacije koja predviđa zagađenost vazduha, a sa tim rešenjem osvojili su prvo mesto na hakatonu koji je organizovala Studentska unije matematičara (SUMA).
Studenti ETF napravili aplikaciju za dugoročno predviđanje zagađenosti vazduha
Foto: FoNet
Oni su za samo 24 sata, koristeći trenutne vrednosti zagađenja i aktuelne meteorološke podatke iz lokalnih mernih stanica, napravili aplikaciju koja predviđa zagađenje vazduha i do 10 dana unapred i osvojili nagradu od 100.000 dinara, uz plaćenu praksu u kompaniji Endava, saopštila je SUMA.
 
Na ovogodišnjem hakatonu učestvovalo je 10 timova sa pet tehničkih fakulteta u Srbiji, a tema takmičenja bio problem zagađenosti vazduha. Zadatak je bio da studenti svojim rešenjima omoguće predviđanja vrednosti kvaliteta vazduha na osnovu meteoroloških i pojedinih izvedenih parametara.
 
Nagrada od 60.000 dinara za drugo mesto pripala je timu studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a trećeplasirani su studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu koji su nagrađeni sa 40.000 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.