Najmlađi pacijent u KBC "Dragiša Mišović" star osam dana, najkritičniji ima 15 godina

U Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star osam dana.
Najmlađi pacijent u KBC "Dragiša Mišović" star osam dana, najkritičniji ima 15 godina
Foto: Pixabay
U toj bolnici navode da deca i adolescenti imaju nešto teže kliničke slike nego prošle godine, a da se primećuje da je faktor rizika kod najmlađih bolesnika gojaznost.
 
Pedijatar i pulmolog u KBC "Dragiša Mišović" Zorica Živković je navela da postoje oscilacije i promene kliničke slike kod obolelih od kovida u odnosu na prošlu godinu i da su deca i adolescenti tada imali blaže kliničke slike.
 
"Ove godine, od nekog zimskog perioda, januara, moram reći da se broj pacijenata povećao, bar kad govorimo o dečjoj populaciji. Ne znači onih koji su inficirani ili pozitivni, nego i onih koji imaju kliničke simptome i bilo kakvu simptomatologiju vezanu za infekciju kovidom i sad su se te upale pluća stvarno promenile", navela je profesorka Živković za RTS.
 
Naglasila je da upala pluća sada nastupa za nekoliko dana, ali i da se rentgenska slika promenila i da bi to moglo da se tumači novim sojem i kombinacijom virusa.
 
Simptomi mladih pacijenata
 
Profesorka je navela da su u KBC "Dragiša Mišović" u najvećem broju smešteni adolescenti, ali da ima i beba koje su uvek enigma i ne mogu se prepustiti kućnom lečenju. Objasnila je i kakvu kliničku sliku imaju njihovi pacijenti.
 
"Dugotrajna temperatura, to smatramo više od pet dana. Nekada i visoka, preko 39 do 40, koju je jako teško smiriti i normalizovati. Kašalj, suv, onako, u početku deluje kao da to nije neki strašan i problematičan kašalj, ali se on i pojačava, pa ih uznemirava u dnevnim aktivnostima, u snu, u toku noći i jedan broj tih adolescenata se žali na osećaj otežanog disanja, imaju neko stezanje u grudima, imaju propratni respiratorni simptom koji je uvek znak već malo odmakle kliničke slike", istakla je Živković.
 
Dodala je da deca dobro reaguju na terapiju i da misli da mogu da budu zadovoljni kako teku terapijske procedure koje se sprovode u KBC "Dragiša Mišović", kao i da se primenjuje terapija za odrasle, koja je prilagođena deci.
 
"Za sada, osim kiseonične potpore, koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično", rekla je profesorka Živković.
 
Istakla je da je najmlađi pacijent dete staro osam dana, koje je sinoć primljeno u bolnicu u kojoj se leči 25 adolescenata i dece. Najviše je onih koji su stari između 14 i 18 godina.
 
"Za tu decu koja su sasvim mlada, mala, nije toliko teška klinička slika, kad biste uzeli u obzir ovakve parametre ili ovakve simptome koje sam već nabrojala, ali naprosto se sa takvom dečicom ne zna, oni i bez temperature mogu da imaju sistemsku infekciju, na virus mogu da reaguju potpuno sistemski, znači tim septičnim stanjem i za nas je to onda zapravo razlog da se deca opserviraju, prate i da reagujemo kad god treba", kazala je  Živković.
 
Faktor rizika kod mladih je gojaznost
 
U najkritičnijem stanju je pacijent star 15 godina koji ima obostranu upalu pluća. Profesorka Živković je navela da je teško govoriti o statistici, ali je istakla da se primećuje da je faktor rizika kod mladih gojaznost.
 
"To nas je dosta iznenadilo u ova poslednja dva meseca. Najveći broj, ako mogu da kažem, sigurno 90 odsto tih mladih je sa telesnom težinom mnogo iznad njihovih optimalnih vrednosti i to im je nešto što ugrožava, kako respiratornu, tako i kardijalnu funkciju, odnosno, očigledno da postoji razlog za njihov imunološki problem, odnosno debakl koji ova infekcija izaziva", navela je profesorka Živković.
 
Osim toga, navela je da su među pacijentima i deca koja imaju dijabetes i kod kojih se teško kontrolišu vrednosti šećera i da kod onih koji nemaju nestabilan oblik dijabetesa takođe dođe do nestabilnih faza kada se spoji sa infekcijom.
  • samo kazem

    08.04.2021 12:26
    samo kazem
    Ovo nikako ne valja. Tako je i pandemija 1918 imala nekoliko talasa. Prvo su umirali uglavnom stariji, a onda je pocelo da kosi mladje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.