Upozorenje: Korisnici Pošte na meti hakera

Pošta Srbije danas je upozorila da su se pojavile lažne imejl poruke sa njenim kompanijskim obeležjem i imenom.
Upozorenje: Korisnici Pošte na meti hakera
Foto: Pixabay
U saopštenju je navedeno da Pošta Srbije ne stoji iza takvih aktivnosti, kao ni iza bilo koje druge akcije preko imejl poruka, interneta ili društvenih mreža.
 
Građanima se savetuje da, ukoliko prime imejl ili bilo koju drugu poruku sa simbolima Pošte, budu dodatno oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim porukama i da ne unose svoje podatke.
 
U slučaju bilo kakve nedoumice građani mogu da se jave na brojeve telefona Pošte 0700 100 300 i 011 3607 788.
 
I Nacionalni CERT je upozorio da je u toku  nova fišing kampanja koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga.
 
Ukoliko građani odgovore na ove lažne poruke, njihovi lični podaci mogu da budu zloupotrebljeni, uključujući i novac sa računa. Preporuka CERT-a je da se ovakve poruke - mejlovi, ne otvaraju i odmah - izbrišu.
 
Od izbijanja pandemije najzastupljeniji hakerski napadi bile su upravo Phishing (fišing) i Ransomware kampanje na sektore zdravstva i finansijskih institucija. A, lični podaci građana, prikupljeni nelegalno putem raznih vrsta hakerskih napada mogu u sajber prostoru biti dosta vredni.
 
Nova fišing kampanja stiže sa lažne adrese koja samo podseća na adresu Pošte Srbije.
 
"Korisnici mogu dobiti e-poštu sa obaveštenjem da je pristigao paket za korisnika, ali da nije mogao biti isporučen jer nije uplaćen iznos od 36,14 dinara za carinske troškove", navode u Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije - CERT.
 
Poruka stiže sa lažne adrese: Pošte Srbije "Postas@posta.rs, sa naslovom: Vaš paket nije mogao da bude isporučen 07.04.2021 jer nije plaćena carina 36.14 RSD.
 
U poruci e-pošte se dalje od korisnika zahteva, kako navodi CERT, da klikne na link na kojem piše "Da biste potvrdili isporuku vašeg paketa kliknite ovde".
 
"Nakon toga, korisnik navodno dobija e-poštu ili SMS poruku kojom se potvrđuje isporuka pošiljke. Klikom na ponuđeni link korisnik se preusmerava na lažnu stranicu za internet plaćanje Pošte Srbije, u kojoj se zahteva unos podataka: Broj platne kartice, Ime i Prezime, Rok trajanja, kao i CVV2/CVC2 broj kartice. Svi podaci koje korisnik unese na lažnu formu mogu biti zloupotrebljeni", upozorava CERT.
 
Preporuka Nacionalnog CERT-a je da svi korisnici koji dobiju ovakvu e-poštu, istu ne otvaraju i da ne unose lične podatke, već da je trajno obrišu.
  • Piško

    08.04.2021 19:00
    ...
    Pošta Srbije je najveća prevara u istoriji srpske države. Kada bi se sabrali iznosi "izgubljenih" paketa, nezakonito i nepravilno oporezovanih pošiljki, otvorenih vrednosnih koverata i dr. shvatili bi da nam je ova institucija nanela više štete nego Otomansko carstvo.
  • G pen

    08.04.2021 15:47
    Posta Srbije spominje neke hakerske prevare. Posta Srbije je jedna velika prevara. Od novih cena do isporuka. Prevarant se zali na prevaranta. Inace, dostignuca srpske poste je da posta iz Novog Sada u Novi Sad putuje 10 dana. 10 radnih dana sebi daju za pravo za dostavu i u tom roku ne mozes pisati potraznicu za posiljku. Potrazivanje posiljke takodje naplacuju sto mu dodje da se njima isplati i ako se posiljka zagubi. Platis slanje i platis da ti odgovore kako se nesto zagubilo. Veoma patriJotska ekonomija.
  • New Now

    08.04.2021 15:16
    Frilenseri
    Krenula kontra, a?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija