Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, ne postoji instant rešenje

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i zato ne postoji instant rešenje, ali da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade, a prvi rezultat projekata očekuju se ove godine.
Vujović je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj, saopštilo je Ministarstvo.
 
Ona je poručila da će ovu godinu "obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije".
 
Svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, postoje već decenijama. a u narednom periodu biće brže rešavani, navedeno je u saopštenju Ministarstva.
 
"Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže", najavila je ministarka Vujović.
 
Ona je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole, redovne kontroli ili po prijavi građana. Od novembra prošle godine do sada podneto je više od 50 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup, rekla je Vujović.
 
Ministarka je, povodom najavljenog protesta, istakla da "nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca", navodi se u saopštenju.
  • miro

    10.04.2021 14:48
    0
    u boru -majdanpeku-ekoloski problemi su prijavljeni i prijavljuju se-sta ste vi uradili-nista-gospodjo ministarko vi ste ocigledno zalutali na to vase radno mesto
  • Dragan

    10.04.2021 14:40
    A
    Ma kakvi sve je to osiromašeni uranijum.Majke mi eno onog "stručnjaka" afvokata i dr veterine.
  • Alo!

    10.04.2021 14:03
    Skoro 10 godina vlasti SNS je bulo dovoljno da se ti problemi saniraju, ministarko! Samo, Vi ste pali s neba, pa mislite da svet počinje od Vas! Mogao bi neko stručniji da se pozabavi ekologijom, pa će možda i biti rešeno, a Vi lepo nastavite da se botoksujete, silikonizujete, manikirate, frizirate i da Vas bog vidi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.