Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja predložio da deca u vrtićima i školama dobiju saobraćajno vaspitanje

Na putevima u Srbiji u saobraćajnim nezgodama od početka godine stradalo je četvoro dece, zbog čega je neophodno pojačano raditi na podizanju svesti vozača o upotrebi sedišta za decu i poštovanju saobraćajnih propisa, poručeno je danas na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je rukovodilac ovog tela, istakao je da su pojačana kontrola saobraćaja i veće prisustvo saobraćajne policije povećali bezbednost na ulicama, ali da je osim toga za sprečavanje saobraćajnih nezgoda potrebna visoka svest i odgovornost svakog pojedinca.
 
"Na svakom pojedincu je da bude savestan i odgovoran, da ne seda u auto pod dejstvom alkohola i narkotika, da poštuje ograničenu brzinu kretanja, da poštuje sve saobraćajne propise, zaštiti dete tako što će ga staviti u sedište, da vezuje pojas. Samo na taj način štiti i sebe i živote drugih", rekao je ministar Vulin.
 
Direktor policije Vladimir Rebić istakao je da je 2020. godine zabeležen najmanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama od kada se prati stanje bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji.
 
Rebić je dodao da je u prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabeleženo smanjenje broja stradalih i povređenih.
 
Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da je cilj preventivnih i edukativnih mera, kao i represivnih koje država preduzima, smanjenje broja stradalih i povređenih, a posebno da u saobraćajnim nezgodama ne strada ni jedno dete.
 
Pešić je predložio da se u okviru Tela formira radna grupa za unapređenje bezbednosti dece, u okviru koje bi trebalo razmotriti ideju da se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama uvede saobraćajno vaspitanje u okviru koga će se deca edukovati bezbednom ponašanju u saobraćaju, ali je isto tako istakao da je neophodno konstantno podizanje svesti i kod roditelja.
 
On je, takođe, dao predlog da se u okviru Tela formira i radna grupa za unapređenje delovanja hitnih službi nakon saobraćajnih nezgoda, koja će raditi na unapređenju koordinacije i efikasnog delovanja svih službi od Hitne pomoći, saobraćajne policije i vatrogasaca u slučaju saobraćajne nezgode, kako bi se pravovremeno reagovalo i ukazala pomoć povređenima.
  • Vladan

    13.04.2021 16:41
    @Dijabola
    Lepo si nas podsetio tih zlatnih vremena kada se apsolutno znalo da se bicikl vozi po trotoaru i pešačkim zonama gde god nema staze, kada se podrazumevalo da pešaci moraju pažljivo da pogledaju i levo i desno kad izlaze na biciklističku/moto stazu a ne da bauljaju po njoj kao pijanci i kada su sociopate koji bi da isteruju decu na biciklu na kolovoz bili smešteni u adekvatne psihijatrijske ustanove.
  • Dijabola

    13.04.2021 14:35
    Nekad i sad
    Nekad u ta mračna doba YU deca su učila lepo pisanje, Oto i domaćinstvo, lepo i pristojno ponašanje. O igrama i saobraćaju da ne pričam. Sve je nekako "po sili zakona i represije " funkcionisalo bez trubljena, svađa i zvonjave privilegovane kaste neukih biciklista. Deca nisu, ili su toliko retko bile žrtve saobraćaja da je to bio presedan. Danas u ZLATNO DOBA tatini sinovi "a i kćeri" voze auta neprimerena njihovoj "pameti" a decu, ko još da brine o njima, jer važnije je da kerovi po ulicama kaku nego da deca nauče pravila saobrsćaja
  • S

    13.04.2021 13:08
    Preklinjem
    Da vrate saobracajni znak za pesacki prelaz i da nacrtaju 'zebru' na Trifkovicevom trgu, izginusmo!!! Godinama nas ignorisu, nacrtaju parking mesta a pesacki prelaz nikad!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.