U požarima na otvorenom prošle godine stradalo pet osoba

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) upozorio je danas građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru zbog opasnosti širenja požara koji mogu da ugroze živote i zdravlje drugih ljudi, da naneseu štetu životnoj sredini ili drugu materijalnu štetu.
U požarima na otvorenom prošle godine stradalo pet osoba
Foto: Pixabay
Od početka godine evidentirana su 6.933 požara, od kojih je 3.696 bilo na otvorenom. U njima su poginule dve osobe, a devet ljudi je povređeno. 
 
Tokom prošle godine su, na teritoriji Srbije, evidentirana 21.323 požara, od kojih je 12.104 izbilo na otvorenom i oni čine polovinu svih požara u toku godine.
 
Prošle godine je u požarima na otvorenom stradalo pet osoba, 10 osoba je povređeno, a u akcijama gašenja povređeno je pet vatrogasaca.
 
Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do milion dinara, a za građane 10.000 dinara, kao i obaveza osobe koja je izazvala požar da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.
 
Ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. 
 
Za nepoštovanje te odredbe zaprećena je kazna za građane od 10.000 do 50.000 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.