RERI: Hitno povući izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zatražio je danas od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure hitno povuče predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje smatra neustavnim, jer ostavljaju mogućnost da država, po sopstvenom nahođenju, i formalno suspenduje pravni poredak Srbije pri pregovorima.
RERI: Hitno povući izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima
Foto: 021.rs
U saopštenju RERI navodi se da Srbija ima ustavni i pravni poredak i propise koji regulišu i oblast životne sredine i fiskalne obaveze svih fizičkih lica i pravnih subjekata u Srbiji, te se te obaveze ne mogu derogirati bilo kakavim donošenjem novih propisa "pogodnijim" po investitore.
 
Advokat Jovan Rajić i predsednik Upravnog odbora RERI rekao je da je na ovaj način, teoretski moguće da država povlašćenog investitora oslobodi od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u projektima u kojima je njeno pribavljanje po osnovu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu neophodno.
 
"Mi smo se već susretali sa situacijama gde država stranim investitorima, na primer u Zrenjaninu ili Boru, dozvoljava pogodnosti različitih vrsta, mimo svakog komercijalnog i racionalnog objašnjenja, ali bi ovakvim izmenama zakona ova praksa bila legalizovana i zapravo postala pravilo u ponašanju države, što je i pravno i tržišno neprihvatljivo", rekao je Rajić.
 
U saopštenju se ističe da će RERI ukoliko Vlada Srbije ne povuče sporne izmene, a zakon u ovoj formi bude usvojen u Skupštini, odmah po njegovom stupanju na snagu, Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti onih odredbi koje smatra neprihvatljivim i protivustavnim. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.