Pojedine strane agencije imaju liste čekanja za "vakcinalni turizam" u Srbiji

Do sada je u Srbiji vakcinisano oko 40.000 stranaca, što je uticalo na to da naša zemlja bude jedna od najtraženiijih destinacija na turističkim sajtovima.
Pojedine strane agencije imaju liste čekanja za "vakcinalni turizam" u Srbiji
Foto: 021.rs
Krajem marta, za svega tri dana, besplatno se i uglavnom bez prijave vakcinisalo čak 22.000 stranaca. Pošto su oni uglavnom primili Astrazenku, očekuje se da će ponovo doći u Srbiju krajem juna kako bi primili drugu dozu cepiva.
 
U kancelariji za eUpravu tvrde da više nije moguća vakcinacija stranaca u Srbiji bez zakazivanja, ali to mnoge strane državljane nije odvratilo od dolaska zbog vakcine. Recimo, Makedonci su u prethodnom periodu u velikom broju dolazili u Vranje i kupovali srpske brojeve za moblne telefone da bi se preko njih prijavili za imunizaciju, piše Blic.
 
Vest o besplatnoj vakcinaciji stranaca pročula se i u Holandiji, gde je jedna turistička organizacija preusmerila svoju delatnost na organizaciju vakcinacije u našoj zemlji, baš poslednjeg vikenda u martu kada je bila moguća imunizacija stranaca bez zakazivanja. Organizovali su vakcinaciju 15 Holanđana, nakon čega su postali prebukirani.
 
"Mi smo dobili više od 500 upita za nedelju dana od kada su mediji to uhvatili, a među njima se nalaze i velike kompanije koje hoće da pošalju svoje zaposlene. Mi naravno zavisimo od portala eUprave, ne vodimo ih u Srbiju dok ne dobijemo potvrdu da je to moguće", kaže za Blic Tanja Marković Zatman iz holandske turističke agencije "Party in Belgrade".
 
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija (JUTA) Aleksandar Seničić ističe da bi proces brze vakcinacije mogao biti ozbiljan podsticaj za dolazak stranih turista, u smislu sigurne destinacije.
 
Kako kaže za Blic, postoji i interes za takozvani "vakcinacijski turizam" gde deo njegovih kolega iz inostranstva želi da organizuje dolazak sa vakcinacijom za sve zainteresovane.
 
"Ukoliko Srbija bde imala deo vakcina koji to omogućava, za početak i taj vid turizma može biti jako dobar početak oporavka", ističe.
 
To će, ocenjuje Seničić, biti moguće na jesen do kada bi u našoj zemlji trebalo da budu imunizovani svi koji to želle.
 
"Teško je organizovati nešto slično dok god su vakcine besplatne. Vakcinalni turizam nije nešto novo u svetu. Recimo, postoje aranžmani za Rusiju iz Nemačke i Turske za vakcinaciju", kaže Seničić i zaključuje da neke agencije zloupotrebljavaju tu crnu, neregulisanu zonu u mnogim zemljama. 
  • Sister

    15.04.2021 09:34
    Šta pričate?
    Moja sestra je lekar u Nemačkoj i primila je Astrazeneku u bolnici u kojoj radi, pre izvesnog vremena. Kako onda Astrazeneka nije priznata u EU?
  • /

    15.04.2021 08:45
    /
    @nije tacno
    vakcine koje si naveo su odobrene u eu prema srpskim medijima.
  • /

    15.04.2021 08:43
    /
    @nije tacno
    nemacka, minhen.
    nemojte konstantno lagati narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija