Papir i olovka i dalje daleko ispred digitalnih tehnologija u građevinarstvu

Velika većina, tačnije 74% srpskih građevinskih kompanija koristi tradicionalne tehnologije za komunikaciju i izradu projekata, a čak 36% se u svom poslovanju oslanja samo na olovku i papir.
Papir i olovka i dalje daleko ispred digitalnih tehnologija u građevinarstvu
Foto: Pixabay

To je pokazalo istraživanju kompanije "PlanRadar" o primeni digitalnih tehnologija u domaćoj građevinskoj industriji.

Iako rezultati ukazuju na to da je prihvatanje tehnologija još uvek u početnoj fazi, čak 93% arhitekata i izvođača radova izjasnilo se da je spremno da koristi digitalne alate kao pomoć u poslovanju.

Željko Žugić, konsultant u oblasti inženjerstva smatra da su koristi digitalnih alata nesporni.

"Ipak, kompanijama je teško da se odluče na sledeći korak, to jest, da pređu sa dvodimenzionalnog na trodimenzionalni način razmišljanja i izveštavanja. Kada izvođači projekata prepoznaju koristi usvajanja digitalnih tehnologija, doći će i do masovnijeg usvajanja istih".

Regionalni menadžer kompanije "PlanRadar" Bojan Petković ocenjuje da se spremnost za promene, između ostalog, može objasniti mnoštvom praktičnih problema koji lako mogu biti rešeni primenom digitalnih alata u građevinskoj industriji.

"Digitalni alati posebno pozitivno utiču na skraćenje vremena provedenog na poslovima administracije i izveštavanja, u okviru kojih 41% anketiranih kompanija beleži značajan rast efikasnosti, dok prosečna ušteda vremena u kompanijama koje su prihvatile digitalne alate u svakodnevnom poslovanju iznosi sedam sati po korisniku na nedeljnom nivou", tvrdi Petković.

  • g pen

    14.04.2021 10:45
    Milance, programi su alatka. Tek kada otprintas vidis greske i opet nazad dok ne izadje onako kako treba. Jos jednom, kompjuter je alatka. Imao sam jednog koji je radio enterijer u Max-a a nije znao da modeluje nista drugo sem kocaka. Ja sam mu u Mayi neke stvari objasnio ali dzabe jer ono u glavi je bitnije. Da li je sada jasnije zasto je Novi Sad pretvoren u ovaj pakao? Smuci mi se kada vidim da fotografi koriste miseve a ljudi se muce kako bi smislili da taj rad bude prirodniji i nalik kao na papiru. Kada vidim da dizajner, arhitekta, fotograf koriste mis sve je jasno. To su nule. Arhitekta sa misem je nula.
  • Krle

    14.04.2021 10:15
    Kolike su plate inzenjera dobro je da bilo sta pisu olovkom po papiru. Vlasnici kompanija bi hteli moderne tehnologije sa jadnim platama.

    Dokle god novac (umesto znanja i iskustva) bude odlucivao u gradjevinarstvu, i ta olovka i papir su previse.
  • Milanče

    14.04.2021 09:46
    sećanje
    Sećam se nekada davno u projektnom preduzeću "Plan" u Novom Sadu, radila je pokojna Dragica Žorž koja je bila saradnik u projektovanju. Njeni crteži i planovi urađeni na papiru ručno su bili za izložbu, pre svega tačni a zatim osmišljeni, kreativni i puni topline iz kojih je izbijao trud i rad, umeće i kreativnost. Posle toga nikada nisam video ni jedna projekat niti crtež niti bilo šta, što bi se moglo meriti sa njenim. Uvođenjen kompjuterskih programa, Arhiked i autoked, crteži su postali suvi, bezdušni, hladni, nepopunjeni, minimalistički. Kompjuter neće nikada moći da zameni dušu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.