Studenti se pobunili: Ne može u Savet FPN-a Maja Gojković koja je promenila pet partija

Studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu zahtevaju od uprave te ustanove hitnu reakciju, povodom odluke Vlade Srbije da imenuje ministarku kulture i informisanja Maju Gojković i ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović za članice Saveta FPN.
Studenti se pobunili: Ne može u Savet FPN-a Maja Gojković koja je promenila pet partija
Foto: 021.rs
Studenti su upravi do 16. aprila dali rok za odgovor i kažu da, ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije.
 
Studenti smatraju da je taj potez Vlade pokušaj gušenja autonomije Fakulteta političkih nauka.
 
"Svesni smo da fakultet nema pravne regulative kojima može da smeni ministarke, ali tražimo da reaguje i zaštiti autonomiju, jer ovo shvatamo kao pokušaj gušenja autonomije od strane SNS i Aleksandra Vučića. Pritisci na fakultet nisu samo od sada, dugo postoje, ali ovo je vrhunac i imenovanje vidimo kao urušavanje", rekao je za N1 student Aleksandar Aleksić.
 
Pored svojih funkcija u Vladi, ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović imenovane su za članice Saveta Fakulteta političkih nauka iz redova osnivača, odnosno države. Iako Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućnost da Vlada imenuje članove saveta visokoškolske ustanove čiji je osnivač, u tom zakonu se nigde ne navodi da to mogu biti stranački funkcioneri ili ministri, već istaknute ličnosti "iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede".
 
Student Vladimir Radišić kaže da bi Savet trebalo da bude objektivan i postupa kako studenti žele.
 
"To je prvi naš stav i mislimo da nije reagovao kako treba, Savet treba da nas predstavlja i da u njemu bude žena od integriteta, a ne neko kao Maja Gojković koja je promenila pet partija", rekao je Radišić.
 
Studenti u svom zahtevu navode i da smatraju da odabir Jadranke Joksimović u Savet predstavlja sukob interesa, jer je ministarka studentkinja doktorskih studija na FPN.
 
"Smatramo da smo na istim stranama s upravom, ne gledamo na njih kao na neprijatelja, znamo da su pod velikim pritiskom i pružamo im podršku da postupe u praksi onako kako nas uče u teoriji. Ako ne odgovore na naš zahtev do 16. aprila mi ćemo preduzeti radikalnije mere", rekao je Aleksić.
  • Logi

    19.04.2021 00:19
    ni ptica
    toliko letela nije
  • Mada

    18.04.2021 17:05
    Ne mogu da vjerujem dokle ovo ide koliko vidim da treba po SNS opet pljuvati dobra neka nauka
  • opčinjen

    17.04.2021 20:51
    Žena za sva vremena
    Ne dirajte Maju. Ona je virtouz na zvoncetu, ume da preleće, ima odgovarajuće mišljenje za svaku priliku i ima potencijal bar za još deset preleta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.