Školama stigao dopis ministra Ružića o nastavi od ponedeljka

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslalo je dopise svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji s obaveštenjem o odvijanju nastave počev od ponedeljka, 19. aprila.
Školama stigao dopis ministra Ružića o nastavi od ponedeljka
Foto: Pexels
U dopisu koji potpisuje resorni ministar Branko Ružić navodi se da će se nastava, "imajući u vidu da je došlo do delimičnog poboljšanja aktuelne epidemiološke situacije, kao i procene Kriznog štaba", odvijati po stručnim uputstvima od 11. avgusta 2020. godine.
 
Primenjivaće se i Pravilnik o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja od 19. avgusta prošle godine.
 
Ružić navodi da je u okviru organizacije nastave veoma važno da se "kontinuirano prate i ocenjuju učenička postignuća na način koji neće dodatno opteretiti učenike i nastavnike".
 
"U želji da učenici uspešno završe školsku godinu, potrebno je da se nastava i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada pripremaju i realizuju u funkciji ostvarivanja propisanih ishoda kroz odgovarajuće sadržaje i aktivnosti. Potrebno je voditi računa i o pažljivom planiranju usmenih i pismenih provera postignuća, ali i o tome da se ocenjivanje učenika vrši u na osnovu procena o angažovanju i rezultatima rada, a naročito putem: izlaganja i predstavljanja (izložba radova, rezultati istraživanja, modeli, crteži, posteri, dizajnerska rešenja i dr.), učešća u debati i diskusiji, pisanja eseja, domaćih zadataka, učešća u različitim oblicima grupnog rada, rada na projektima, zbirke odabranih učenikovih produkata rada - portfolija, u skladu sa pravilnikom kojim se uređuje ocenjivanje učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju", navodi se, između ostalog, u dopisu Ministarstva prosvete školama u Srbiji.
 
Dodaje se da prilikom ocenjivanja treba insistirati na bitnim sadržajima i aktivnostima, odnosno na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda.
 
Nedavno je polazak u škole najavila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasivši da će se nastava izvoditi kao pre poslednjeg prelaska na onlajn nastavu, u smenama. To znači mogućnost nastave na daljinu, kao i kombinovani (u školi i onlajn) model nastave - časovi u trajanju od 30 minuta za grupe od 15 đaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.