Frilenseri idu pred Vladu Srbije: Nije kraj kad oni kažu da je kraj!

Udruženje radnika na internetu organizovaće veliki protest ispred Vlade Srbije u subotu, 24. aprila u 16 časova.
Frilenseri idu pred Vladu Srbije: Nije kraj kad oni kažu da je kraj!
Foto: 021.rs
"Nije kraj kad oni kažu da je kraj! Nećemo pristati na još jedan loš zakon. Ne dugujemo im ništa i ne damo im našu budućnost. Šest meseci se borimo i glasno i jasno govorimo da nećemo dopustiti da plaćamo dugove koje nismo napravili, samo zato što je država odlučila da sistem najednom proradi“, napisali su u saopštenju iz Udruženja radnika na internetu.
 
Podsetimo, prošle nedelje su frilenseri kampovali ispred Skupštine Srbije, jer se ne slažu sa predlogom Vlade za oporezivanje radnika na internetu i zahtevaju ponovne pregovore.
 
"Mislili su da će nas ućutkati i obeshrabriti nepostojećim pregovorima sa lažnim predstavnicima frilensera. Pokazali smo upornost i odlučnost tokom četiri ledena dana kampovanja na betonu ispred Skupštine. I nećemo stati jer se borimo za svoje sutra. Ne ropstvu! Ne smrti frilensinga! Zato smo u subotu u 16h ispred Vlade", dodali su oni.
 
Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je pre nekoliko dana, tačnije, 14. aprila, da je uputio poziv Vladi Srbije i Ministarstvu finansija za novi razgovor o načinu oporezivanja prihoda frilensera i da očekuje da bude povučen Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana koji je poslat u Skupštinu na usvajanje.
 
"Voljni smo da pred Vladu iznesemo svoj predlog rešenja i predupredimo veliko nezadovoljstvo hiljada građana Srbije koje će neminovno uslediti po usvajanju predloženog Zakona“, rekao je Pogačar za Betu.
 
Predlog izmena propisa, koje Udruženje ne prihvata, napravila je Vlada Srbije i tim izmenama se od frilensera traži da plate porez za prethodnih pet godina, od 2015. godine do oktobra ove godine uz neoporezivi deo od 32.000 mesečno i povećanje neoporezivih troškova sa 20 na 43 odsto. Dug bi se otplaćivao u mesečnim ratama 10 godina.
 
Predlog za oporezivanja previđa da od 1. oktobra neoporezivi iznos bude 18.300 dinara, a ne pominju se normirani troškovi. Frilenseri, za koje se  procenjuje da ih ima oko 100.000, tvrde da bi istovremeno namirenje duga i tekućih obaveza te radnike oteralo u dužničko ropstvo.
 
Reporterka 021.rs prošle nedelje je tokom kampovanja posetila frilensere, a šta su poručili i koji su njihovi problemi možete čitati OVDE.
  • Marko

    19.04.2021 13:32
    Preteruju i ovi sto kritikuju frilensere i ovi sto po svaku cenu kritikuju vladu.

    Da li je situacija problematicna za frilensere? - Da, jeste.

    Da li je poslednja ponuda vlade gora od prethodne? - Naravno da nije.

    Pogacar i njemu slicni idu u ekstrem, ubedjen sam da sutra vlada oprosti sve dugove i da najbolje moguce uslove za buduci rad frilenserima, oni bi i dalje trazili razlog da se deru, prave skupove i izigravaju revolucionare.

    Jeste, samo vlada i Vucic "predstavlja ponudu i situaciju u drzavi mnogo boljom nego sto jeste", a vi jadni, dobri, skromni i objektivni, uopste ne predstavljate situacijom kao "nikad gorom", "katastrofa", i kao da je Tanzanija za nas Nemacka.

    Ma nosite se bre vise, samo idete iz ekstrema u ekstrem.
  • @Bojan

    19.04.2021 11:57
    Jedini koji ste bezobrazni i vršite nekompetentnu zamenu teza ste upravo vi. Pazi molim te, gospodina niko nije lično obavestio pa on zaista veruje da ima pravo da krši sve zakone kako njemu pada na pamet. Kakvo detinjasto, razmaženo razmišljanje, koje u tim godinama izgleda može ispraviti jedino zatvor kad već roditelji nisu imali instrumente, autoritet i sposobnost da te vaspitaju.
    Odlično ako postoje "brojna dokumentovana svedočenja", iako je to apsurd sam po sebi, i ja mogu svedočiti da sam video krdo jednoroga i to da bude "dokumentovano" što ama baš ništa ne znači - ako imate dokaze da su službenici davali lažne informacije onda tužite te službenike, pa i celu službu, šta čekate? Ali vi to ne radite, sve što vi radite je poturanje izmišljotina i parole "ako je neko drugi kršio zakon imam i ja pravo da ga kršim". Tačno je da to ne menja činjenično stanje samo što se vaše "činjenično stanje" groteksno razlikuje od pravog. Jeste tačno da građani neće ali nije tačno da nisu dužni da plate i ispune svoje zakonske obaveze. Tako da je stvar zaista vrlo jasna - ovu anonimnu internet aroganciju možete okačiti mačku o rep. Ranije sam bio skoro indiferentan ali sada sam svakako apsolutno protiv da vam se daju bilo kakvi ustupci. A ako ste već nesposobni da se bavite takvim poslom bez kršenja zakona, daću vam isti savet koji upravo vi, isto ovako arogantno i bezobrazno, volite deliti drugima: izvoli promeni profesiju i počni konačno da radiš pošteno.
  • Bojan

    19.04.2021 10:28
    @@

    Ponovo imamo tu bezobraznu i nekompetentnu zamenu teza, koja bi bila šokantna da ne dolazi od botova državne uprave koja između ostalog smatra da je slanje rešenja za porez na imovinu jedna proizvoljna stvar od koje ne zavisi protok rokova za građane. I još jednom, postoje brojna dokumentovana svedočenja da su službenici poreske uprave davali lažne informacije - tj. jedine informacije koje su u tom trenutku imali, pa je onda ova navodna obaveza građana naknadno isfabrikovana. To naravno ne menja činjenično stanje - građani neće i nisu dužni da plate, a poreska uprava ne poseduje instrumente, autoritet i sposobnost da h primora, inače bi to već uveliko radila. Tako da je stvar vrlo jasna - ove anonimne internet pretnje možete da okačite mačku o rep.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.